Начало / Uncategorized / Придобиването на смирено сърце

Придобиването на смирено сърце

Имаме съвсем ясна представа за това, какво е смирение, защото всички сме срещнали хора, които наистина са смирени.

Митрополит Лауру с благословена памет, свят мъж, който ръководи Руската православна църква извън Русия като главен йерарх, беше такъв човек.

Любимият ни брат, отец Спиридон (шотландецът, чието собствено смирение вдъхновяваше нас, и който се представи в Господа преди няколко години), ни разказваше чудесна история за смирение в действие. Тя се отнася до митрополит Лауру.

21150099_1898362343820500_32334390515518320_nРиммон Стюарт (бъдещият монах Спиридон) е дошъл от Англия, за да бъде кръстен в Православната църква в манастира „Света Троица“ в Джорданвил, Ню Йорк. При пристигането си в манастира Риммон се е настанил в килията си и се разходил из манастира. Видял един старец с гащеризон, приведен в голяма зеленчукова градина, да  плеви. Самият Риммон бил градинар и попитал стареца, дали не иска да му помогне с плевелите. Старецът отговорил с усмивка и приветствал този шотландец да се присъедини към него.

След известно време камбаните на манастира започнали да бият и старецът се изправил и заявил, че е време да се отправят към църквата за службата. Риммон се насочил към килията, за да се преоблече в чисти дрехи и се насочил към катедралата „Света Троица“, където намерил събралите се монаси, които очаквали пристигането на техния игумен, тогавашния архиепископ Лауру.

Събралите се свещеници, заедно с цялото монашеско братство, очаквали пристигането на техния архиепископ. Можете да си представите учудването, което очаквало Риммон, когато видял, че архиепископ Лауру е мъжът, с когото заедно работили в градината.

Старецът Серафим Сахаров каза, че е лесно да бъдем смирени пред Бога, но истинско смирение се формира в сърцата ни, когато се смиряваме пред хората.

С любов в Христос,

Игумен Трифон, игумен на православния манастир „Христос Спасител“ на остров Вашън, в щата Вашингтон, САЩ

За Николина Александрова

Виж още

Спасяващата сила на вярата

Веднъж Христос влизал в гр. Йерихон. Един слепец, който просел пред градските порти, чул шума ...