Начало / Uncategorized / Жителите на петричкото село Първомай ще имат свой православен храм

Жителите на петричкото село Първомай ще имат свой православен храм

Жителите на петричкото село Първомай в скоро време ще имат свой нов храм. Това съобщиха от Общинската администрация в Петрич. 

Възможността жителите на Първомай да се сдобият с нов храм стана възможна след като кметът на Петрич Димитър Бръчков внесе предложението, община Петрич да дари безвъздмезно на Българската православна църква земята, върху която е построена църквата. 

Жителите на Първомай се надяват в скоро време храмът да бъде и осветен на името на св. Йоан Рилски Чудотворец. Положителната развръзка с построения, но не осветен от години храм в селото бе разгласена късно снощи в присъствието на стотици жители на Първомай. От местния свещеник бе осветен и раздаден корбан за здраве на 19 октомври, когато се чества паметта на св. Йоан Рилски. 

22688061_1864035896958384_6970162868158717373_nПо храма обаче има неща, които трябва да се довършат, за да бъде напълно готов за освещаване. Жителите на селото очакват до края на тази година храмът в селото им да бъде осветен от Неврокопския митрополит Серафим. Строителството на храма е започнало преди повече от 20 години. 

По информация на Петрич нюз.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...