Начало / Uncategorized / „Съвършено новата“ икона на Пресвета Богородица

„Съвършено новата“ икона на Пресвета Богородица

Историята на създаването на иконата на Божията Майка „Умножителка на хлябовете“ е тясно свързана с житието на йеромонах Амвросий Оптински, канонизиран от Руската православна църква в чин преподобен.

При стареца Амвросий идвали хора от всички краища на Русия. Идвали за съвет, за благословение, с молба за помощ. С голямо внимание той се отнасял към вдовици и момичета, останали сираци. За тези жени и момичета, които нямали семейства и дом, и желаещи да живеят тихо и скромно, с благословението и напътствията на преподобния Амвросий били основани православни женски общежития.  Техните жителки постоянно се намирали под духовното ръководство на оптинските старци. Голяма прозорливост и удивителна, чиста нежност се съвмещавали в стареца Амвросий, благодарение на което той успявал да облекчи най-тежката мъка и да утеши най-скръбната душа. Той имал огромно духовно влияние не само върху братята от манастира, но и върху хора с всякакво звание и положение. Въпреки своята немощ и болести, които го приковават на легло, той от сутрин до вечер приемал посетители и тази дейност продължила почти 30 г.

26191361Според житието на стареца и други документи, в момента на замисъла за тази икона стареца бил вече много тежко болен. Предчувствайки смъртта си, той сърдечно и усърдно се молил на Пречистата за бъдещата съдба на обителта, за това да бъде с нея, когато вече го няма.

За това, как е възникнал в Амвросий този образ на Божията Майка е описал отец Ераст, който водел кореспонденцията на стареца. Той пише, че когато някой жител на северните райони на Русия, където има богата реколта имал проблеми, той виждал великолепни, простиращи се до хоризонта черноземни полета. Тогава му дошла мисълта, че руския народ, на който Господ дал такова богатство, може да изрази своята благодарност към Богородица.

С такава мисъл за това, че в Русия – страна на земевладелци, няма икона за благословение на реколтата и плодородието на земята, дошъл човек, в килията на стареца през октомври 1889 г. В същата година преп. Амвросий помолил за копие на иконата на Божията Майка, която се намирала в Болховския Богородичен женски манастир. Копието било готово през февруари 1890 г.  Старецът помолил на гърба на иконата да напишат Умножителка на хляба.

Новата икона „Умножителка на хляба“ била донесена на стареца, и скоро след това тя започнала да помага, а копията направени от нея също се оказали чудотворни.

Сега на светите мощи на преп.Амвросий Оптински може да се поклоним във Веденский събор в Оптинската пустиня. В северната част, около ковчежето с мощите сияе образа на „Умножителка на хлябовете“.

Към иконата можем да се обръщаме при житейски нужди, да молим Пресветата Дева за осигуряване на насъщния хляб, препитание, за покровителство над посевите и за плодородие.

Източник: svetlinaiikoni.blogspot.bg

За Николина Александрова

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...