Начало / Новини / Драговитийският епископ Даниил освети нова църква в Питърсбърг, САЩ (ВИДЕО)

Драговитийският епископ Даниил освети нова църква в Питърсбърг, САЩ (ВИДЕО)

Сънародниците ни в Питърсбърг щата Флорида, САЩ имат официално вече свой енорийски храм. На 14 октомври, когато се чества паметта на св. Петка Търновска с благословението на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф Негово Преосвещенство Драговитийския епископ Даниил освети новия храм. 

Епископ Даниил предаде архипастирското благословение на митрополит Йосиф, даде като пример живота на св. Петка Търновска за доближаването до Бога, както и поздрави сънародниците ни в Питърсбърг с новоосветения храм. Пожела им често да се събират в храма на молитва и винаги да се уповават на молитвеното застъпничество на св. Петка Търновска. 

Събитието е голямо за българската общност в Питърсбърг тъй като до сега те нямаха свой храм. Сградата на църквата е строена като баптистка църква през 1931 г. Конструкцията е дървена с площ 1600 кв. фута. През 1977 – 78 г. е изградена пристройка с циментови тухли, която от горна страна е оформена като олтар и сцена, а под тях е разположено кухненско помещение с отделен вход. Олтарът е на по-високо ниво от останалата част на храма. Закупена е от българската общност в града на 18 ноември 2016 г. Максимален капацитет на сградата е 150 души, но оптимално може да побере 100 души. Обслужва се от свещеник Атанас Мегеров от Орландо, Флорида както и от гостуващи свещеници на БПЦ в Ню Йорк и Чикаго.

Снимки и видео: Страница на църквата „Св. Петка“  в Питърсбърг във Фейсбук

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...