Начало / Новини / Българският патриарх Неофит освети нов храм на рождения си ден

Българският патриарх Неофит освети нов храм на рождения си ден

Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи първата литургия в новия храм посветен на Св. Кръст Господен в столичния квартал Лозенец.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха митрополитите Гавриил Ловчански, Николай Пловдивски, Антоний Зяпадно- и Средноевропейски, Йоан Варнески и Великопреславски и епископите Герасим Мелнишки, Сионий Велички, Евлогий Адрианополски, Арсений Знеполски, Поликарп Белогардчишки и Яков Константийски, а на благодарствения молебен взеха участие и Великотърновския митрополит Григорий,  Доростолски Амвросий, Русенски Наум и Старозагорски Киприан.

„Радостни сме, че във Ваше лице Бог ни е дарил с изряден пастиреначалник: мъдър, всеотдаен и ревностен в делото на служението си, благ и справедлив в управлението на поверения ви свише Божи виноград. На плещите Ви тежи високата чест, но и огромната отговорност да водите и вярно да направлявате кораба на Православната ни църква през стихиите на духовно обърканото време, в което живеем – време на сериозни изпитания за вярата и за църковното съзнание, когато светът около нас все повече се отдалечава от непреходните истини на Христовото евангелие и търси своето избавление от духовната безизходица, в която е попаднал, противейки се на благата Божия воля и на божествения домостроителен план за спасението на човешкия род и на цялото творение. Вие стоите твърдо на своя пост, вярно следвайки заветите на Господа и на всички наши отци и предшественици, като с богоподражателна любов и дълготърпение отстоявате вярата в Христа Иисуса и с благост сочите на всички единствено верния път към нашето небесно отечество, достолепно облечен в „шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово” (Еф. 6:17)“, каза в словото си митрополит Йоан.

IMG_5089„Като благодарим всесърдечно на всички вас за неизменната ви в Господа любов към наше смирение, сърдечно изразена и в поднесеното ни чрез нашия събрат Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, вдъхновено приветствие, молим Бога да пази и укрепва всички, на които Той е поверил своето паство, та, неизменно водени от Духа на истината и на единството, сигурно да направляваме кораба на Българската църква, недокоснат от стихиите на мира сего, като спасително прибежище за всяка вярна на Христа душа! Сърдечно благодарим и за отправеното ни чрез Високопреподобния архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия поздравление от епархийското ръководство, благочестивия клир и миряните от богодаруваната ни Софийска епархия“, каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит. 

Новата църква е построена на едно от най-високите места в града по онова време, така наречените Лозенски възвишения. През 1878 година на това място е издигнат каменен кръст в чест на Освобождението и в памет на загиналите воини. Според историци това е първият мемориален паметник в България на третата българска държава. Формата му е уникална и представлява комбинация от два кръстта – този които ние познаваме като православен и на второ ниво в него вграден по малък изобразяващ опълченски кръст. През 2005 година камения кръст е обявен за паметник на културата,за да бъде запезен и до днес той е демонтиран от Софийската митрополия през 2011 година за съхранение и реставрация.

Местността „Кръста“ в квартал Лозенец, вече ще има нов храм,които ще носи името на Светия кръст.Не само мястото,но и кръста определят името на новата църква-символ на християнството. Каменният кръст отново ще бъде издигнат на мястото, което определя неговата история и значимост.

Снимка: Мартин Митов

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба ...