Начало / Uncategorized / Стотици хиляди се стекоха в Яш за празника на св. Петка Търновска

Стотици хиляди се стекоха в Яш за празника на св. Петка Търновска

Стотици хиляди православни християни от Румъния и целия православен свят се стекоха в Яш, за да се поклонят на чудотворните мощи на св. Петка Тръновска, които се пазят в севернорумънския град. 

„В тези дни на радост, отпразнувайки паметта на св. Петка Парастева, покровителка на Молдавия, молим Всемилостивия Бог за застъпничеството й, както св. мъченица Текла, да благословят всички тук – епископи, духовници, монаси и миряни и да ви възнаградят за вашата вяра и благочестие, усърдие и труд, като ви дават здраве и спасение, мир и радост. Да помагат на семействата ви и работата ви, та да се увеличи любовта, светостта и добрите дела, за слава на Пресветата и неразделна Троица!“, казва в словото си Румънския патриарх Даниил. 

На богослужението присъстваха десетки свещеници, епископи и митрополити от Румънската православна църква. Всяка година на 14 октомври почете от 100 000 души се стичат в Яш, за да окажат почит и да се помолят на св. Петка, която е бърза на помощ и откликва винаги на хората, които са я потърсиил за молитвено застъпничество пред Бога.

От житието на светицата ставаясно, че с благословението на Вселенския патриарх Партений на 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм „Св. Три светители“ в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими. На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.

Снимки: doxologia.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...