Начало / Uncategorized / Нов храм бе осветен в Петричко

Нов храм бе осветен в Петричко

На 7 октомври (събота), в деня на св. мчци Сергий и Вакх, беше осветен новият православен храм „Успение на Пресвета Богородица“ в село Струмешница, Петричка духовна околия.

Вечерта на предния ден бе извършен водосвет и бе отслужена празнична вечерня, а в събота, след утринното богослужение, започна чинът на освещаване. Неврокопският митрополит Серафим, заедно със свещеници от Петричка и Санданска духовни околии, отслужи първата св. Литургия, по време на която беше ръкоположен в свещенически сан дякон Кирил Кирилов, родом от село Габрене, Петричко.

Молитвено участие в богослужението взеха множество вярващи от село Струмешница, от близките села, както и от град Петрич.

22489844_1532564546827883_1866176542972631539_nВ своето обръщение преди ръкоположението, митрополит Серафим припомни накратко задълженията и отговорностите на свещеника, необходимостта от духовно възвишен и свят живот на пастира, за да може той – със съдействието на Божията благодат – да служи ревностно на Господнята нива за свое спасение и за спасението на поверените му души.

Основният камък на новоосветения храм „Успение Богородично“ е положен на празника на Св. Дух през 1993 г. от тогавашния Неврокопски митрополит Пимен. Инициатор за изграждането му е Велика Дренова. Тогавашният кмет Никола Въчков приема присърце това богоугодно начинание и започва набирането на средства за строежа на храма. Всички жители се включват в това дело – както с дарения, така и с труд. Село Струмешница е сравнително ново село и до този момент все още не е имало свой енорийски храм. Така през изминалите 24 години, храмът постепенно се изграждал, за да достигне до днешния си вид.

Освещаването стана възможно едва тази година поради проблеми с юридическия статут на земята. Този въпрос се разреши успешно благодарение на любезното съдействие на кмета на община Петрич г-н Димитър Бръчков и на Общинския съвет, които в началото на тази година гласуваха решение, с което община Петрич дари на Неврокопската света митрополия земята, върху която е построен храмът. В края на богослужението, Негово Високопреосвещенство поздрави вярващите с освещаването на новия храм, изказа благодарност на тези, които са съдействали за неговото построяване и уреждането на проблема със собствеността на земята. Митрополит Серафим призова енориашите на църквата „Успение Богородично“ да обичат още повече своя храм, редовно да го посещават, да го чувстват като свой дом и да спомагат и за напред за неговото благоукрасяване; идвайки в храма и участвайки в богослужението всички да се ползват от неизчерпаемата Божия благодат – за свое освещаване и спасение, а Света Богородица винаги да почитат и призовават като своя небесна майка и покровителка.

По информация на Неврокопска св. митрополия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...