Начало / Uncategorized / Отец Василий Сарян: В новия храм в кв. Лозенец ще има неделно училище и певческа школа

Отец Василий Сарян: В новия храм в кв. Лозенец ще има неделно училище и певческа школа

На 15 октомври т.г., неделя, ще бъде осветен новопостроения храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, който се намира в столичния кв. „Лозенец“.

В навечерието на освещаването, на 14 октомври (събота) от 18,00 часа, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, ще бъде отслужена възкресна вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. От светата Обител ще бъде донесена за поклонение частица от св. Кръст.

В неделния ден утренята ще започне от 7:00 часа, а от 8:00 часа – чина на освещаване на храма, който с благословението на Светейшия патриарх Неофит ще възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със своите викарни епископи – Знеполски Арсений, Константийски Яков и Белоградчишки Поликарп. Митрополит Николай е бил викарен епископ на Софийския митрополит по времето, когато новостроящия се храм е върнат на каноничната Българска православна църква.

21624276_1672869056070374_2099958664_nВ 9:10 часа тържествено ще бъде посрещнат в храма Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, а в 9:30 започне св. Литургия, възглавена от него, в съслужение с другите архиереи.

След св. Литургия ще бъде отслужен молебен по случай 72-ия рожден ден на Предстоятеля на Българската православна църква – патриарх Неофит и да се изпроси Божията благодатна помощ в патриаршеското му служение.

По повод освещаването на новия храм, говорим с неговия предстоятел отец Василий Сарян.

– Отец, храмът в квартал Лозенец е доста време построен, но защо чак сега се освещава?

DSC04796– Историята на храма започва още от 1996 г., когато тогавашният митрополит Инокентий от Алтернативния синод прави първа копка на този храм на името на св. вмчк Мина. Строежът на храма започва през 1998 г. и продължава до 2002 г., когато се спира довършването на храма. Единствено, тогава, външно е бил готов, но интериорно не е имал все още нищо. От 2002 до 2004 г. е стоял пустеещ, когато след новия закон за вероизповеданията храмът мина към Софийска митрополия. Тогава беше назначен свещеник, който да отговоря за храма. Няколко години по-късно 2011 г. намерихме документ от Столична община, чрез кметството на район Лозенец, че този храм като собственост се води на храм „Преображение Господне” т.е. председателя на „Преображение Господне” с настоятелството се явява и председател на новия храм. От Софийска митрополия, тогава смениха заповедите и фактически от 2014 г. аз поех довършването на този храм. В рамките на една година успяхме да узаконим сградата тъй като строежът й е бил незаконен. Септември 2015 имахме Акт 14, с което строежът е узаконен и всъщност се появиха и крупни дарители, които пожелаха да финансират довършването на храма. Тогава започнахме много сериозна реконструкция на църквата, защото тя не отговаряше по никакъв начин на каноничните изисквания за храмово строителство и много неща трябваше да се прекроят и храмът да бъде доведен до един каноничен вид. Сега вече две години след усилен труд храмът е пред освещаване и ще носи името на Св. Кръст Господен. Повод за името на храма е името на местността, която е тук – Кръста. През 1878 г. стои каменен кръст в чест на освобождението и на София, и в памет на загиналите българи по време на Руско-турската освободителна война.

– Вие сте председател на храма. Кои други свещеници ще бъдат с вас там?

– Да, вече има заповед за двамата отци, които бяха в Софийската семинария, отците Божидар Маринов и Константин Цанков, са въдворени като енорийски свещеници към този храм. Черкуващите се хора в Семинарията сигурно ще дойдат с отците в този нов храм, защото отците също си имат и духовни чеда.

– Какви бяха трудностите в строежа на храма?

– Ами финансово, а и организационно тъй като в строеж на храм си има специфика. Трудности имахме със строителите, строително-ремотните дейности, но като цяло всичко стана добре и слава Богу, че храмът вече е напълно готов.

– Предвидили ли сте отделни дейности към новия храм?

– Отците Божидар и Константин имат доста голям опит в това да съберат енория и фактически те ще поемат вероятно и обгрижването на енорията, която ще се оформи. Разбира се взаимно ще начертаем един план, защото самия храм, за да има неделно училище, за да има съпътстващите го дейности, трябва да се въведе в цялостна функционалност. Храмът разполага с крипта, в която има кухня и ще се раздава храна на социално слаби хора, ще има място където да се провеждат неделни занимания с възрастни, деца. Певецът, който е назначен иска да се започне и преподаването на певческа школа. С времето ще зафункционират доста дейности.

С отец Василий разговаря Ангел Карадаков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...