Начало / Uncategorized / Послание от Асамблеята на каноничните православни епископи в САЩ

Послание от Асамблеята на каноничните православни епископи в САЩ

До медиите в САЩ, както и до тези в православния свят бе разпространено послание от Асамблеята на каноничните православни епископи в САЩ, която се състоя межзу 3 и 5 октомври тази година, за осми пореден път. 

„Ние, йерарсите от Асамблеята на каноничните православни епископи от Съединените американски щати, които се събрахме в Гарфилд, Ню Джърси на 3-5 октомври 2017 г., за наша осма поредна среща, ви поздравяваме с любов в Христос, като Го славословим и благодарим. Посрещнати от нашия домакин Негово Високопреосвещенство митрополит Евангеос от Ню Джърски, тридесет и двама йерарси, събрани в единството на нашата православна вяра, започнахме своето събрание с отслужването на Божествена св. литургия в гръцката православна църква „Св. Георги Победоносец“, в Клифтън, Ню Джърси, възнасящи молитви за нашите страдащи ближни по целия свят. За пореден път нашите мисли и молитви бяха с отвлечените йерарси в Сирия – антиохийският православен митрополит Павел Язиги (брат на Негово Светейшество Антиохийския патриарх Йоан X) и сирийския архиепископ Йоан Ибрахим. Молихме се също за упокой на нашите братя, митрополит Яков от Чикаго, митрополит Филотей от Мелоа и епископ Антоний от Маями, които се упокоиха в Господа след дълга и ревностна служба, изпъкващи с работата и подкрепата към нашата асамблея„, започва посланието на православните йерарси. 

По-нататък йерарсите припомнят думите, с които се обърна архиепископ Димитрий от Вселенската патриаршия, които Добротолюбие вече публикува (тук). Център на обсъжданията на асамблеята тази година е била темата за младежите и грижата на Църквата към подрастващото поколение. „Ние потвърдихме необходимостта да подобрим служението ни към онези, за които Църквата е тяхната надежда и спасение“, казват йерарсите. По време на срещата е била гледана презентация на д-р Ричард Флори от Университета в Южна Калифорния и на д-р Ан Беззаридес от Holy Cross Greek Orthodox School of Theology. 

37513993051_f7b3f60afe_b

„Любовта и състраданието на св. Йоан Златоуст към децата ни карат да призовем духовенството, верните и всички хора с добра воля да „позволим на всичко да заеме второ място след грижата за децата ни…“ Изразяваме нашите пламенни молитви и непоколебима подкрепа за децата и младежите на нашата Църква и уверяваме всички наши верни чада за неуморния ангажимент на Йерархията към благосъстоянието на нейните най-малките и най-уязвимите“. 

„Изразяваме и нашата дълбока загриженост за неотдавнашната терористична атака в Лас Вегас, която остави почти шесдесет мъртви и стотици ранени. Още веднъж сме свидетели на още един яростен акт на омраза и ужас“, казват йерарсите. 

Посланието е посписано от всички участници в асамблеята, сред които бяха и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Драговитийския епископ Даниил. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

В подкаста тази седмица: Светите Трима Светители и богословието в България

На празника на светите Трима Светители излезе новия 13 епизод (от третия ни сезон) на ...