Начало / Интереси / беседи / Свещеник Николай Лудовикос: Личните ни животи са опропастени заради волята за власт

Свещеник Николай Лудовикос: Личните ни животи са опропастени заради волята за власт

По покана на фондация „Покров Богородичен“ и колегите от сайта Православие БГ известният гръцки свещеник Николай Лудовикос изнесе беседа пред софийска публика. Темата му бе върху покаянието и по-точно: „Покаянието, като общение“. 

„Човешкото битие има нужда от друг набор от критерии отвъд собствените си граници. Ако използваме критериите в рамките на собствените си граници ние се проваляме в това да разберем сърцевината на нашето съществуване. Богословието знае, че човешкото битие е нещо, което предстои, нещо което ще бъде. Това откриваме в евангелието“, каза отец Николай. 

Божият план не може да бъде изцяло разкрит в рамките на този живот, затова и всяко едно психологическо лечение не може да бъде реализирано изцяло в рамките на този живот. Това е заради смъртта, ако смъртта е окончателната граница, тогава единственото битие на човека е нарцисизмът.

И голяма част от човешката мисъл, от човешките желания са дълбоко свързани с нарцисизма, затова и той не може, в крайна сметка, да бъде разбран до край. Ние можем да го отчетем, да знаем, че той присъства, но същевременно не можем да се справим до край с него. В крайните си проявления той може да ни разруши…“

На въпрос как грехът и покаянието влияят на хората около нас, на обществото около нас, отец Николай отговори: „Това е всъщност единствения начин да влияем на хората в света иначе светът би бил спасен от Платон. Но, за да бъде наистина спасен светът имаше нужда от Богородица. Какво е специалното в Св. Богородица – Майката на Господ? Точно това, че тя разбира, че човешките проблеми  са толкова големи, толкова тежки, толкова абсолютни, че имаме нужда от пряка намеса, за да бъдем спасени. Тя обединява личното си покаяние със спасението на целия свят. Нейната молитва, ако можем така да кажем е аз умирам, всички умираме. Това е една огромна болка – да умреш. И да видиш всички други, които те обичат, че също умират. Така че Майката Божия обединява, съединява с личното си покаяние. Тя е духовната ни майка… Това е единствения начин и по който ние можем да живеем, защото другият начин е пътят към властта. Нямаме нужда от етика от нравственост…

Според Ницше ние сме вече отвъд доброто и злото, но какво е това отвъд, което съществува? Има един отговор, който е пределно ясен: Волята за власт! Човечеството може да бъде разрушено от това. Личните ни животи са опропастени заради това, така че покаянието не е лукс, не е нещо, което се отнася за някакви специални хора.

През последните години много често се срещах със стареца Паисий, той много настояваше на това. Той казваше: „Начинът, по който живеете сега може да ви направи всички исихасти“. За светците от древността е трябвало да ходят в пустинята, по планините, за да могат да се изправят срещу врага, срещу дявола, но вие нямате нужда от това. Вие сте подложени на изкушение през цялото време. Знам много свещеници, които прегарят. Спират да изповядват, защото просто не могат да понесат всички тези ужасни неща, които се случват. Едно време имахме „проклетите поети“. Всеки вече е станал проклет, така че това (покаянието б.р.) не е лукс. Ако не го правиш ще имаш нужда от лекарства“.

Отец Николай отговори и на множество други въпроси, а присъстващите останаха очаровани от искреността на беседата, която отецът изнесе. Репортаж за беседата очаквайте в следващия брой на „Православието днес“. Цялата беседа може да гледате по-долу. Тя бе предавана на живо от колегите от сайта Православие БГ.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...