Начало / Новини / Проектозакон ограничава финансирането на вероизповеданията у нас от чужбина

Проектозакон ограничава финансирането на вероизповеданията у нас от чужбина

Държавата ще финансира всички вероизповедания, а финансирането им от чужбина, ще бъде ограничено. Това е заложено в проекта за промени в закона за вероизповеданията, според един от авторите му Йордан Йорданов от „Обединени патриоти“(ВМРО), съобщава Дневник.

Въвеждането на контрол върху финансирането на вероизповеданията у нас и учебната програма на средните и висшите религиозни училища беше едно от решенията на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 30 май. От ГЕРБ са делегирали авторството на проекта на коалиционния си партньор, но преди внасянето му той ще бъде съгласуван.

В проектозакона е предвидено още държавата да финансира религиозните училища у нас, както и да одобрява учебните планове. Завършилите пък зад граница духовници и преподаватели ще трябва да получат право то Образователното министерство, за да извършват дейности свързани с религията. В проектозакона е предвидено още всичко друго освен богослуженията да се извършва изцяло и само на български език. 

Всяко от вероизповеданията ще трябва да подава декларация пред Сметната палата, което ще доведе до изискването за първи път у нас – вероизповеданията да имат отчетност. Религиозните общности у нас ще имат и нов режим за регистриране. Например, за да се регистрира ново вероизповедание у нас  ще се изисква подписка с три имена и ЕГН на 500 последователи.

Според Йордан Йорданов промените в закона са в интерес на националната сигурност и затова „трябва три пъти да мерим, един път да режем“ за да се получи широка обществена подкрепа. Проектът все още не е съгласуван с финансовия министър, но се очаква за финансирането на вероизповеданията у нас да са необходими близо 40 милиона лева за година. 

През месец май от Главното мюфтийство изразиха своето несъгласие с друга законова промяна, която забраняваше дарения от чужбина. Тогава от Мюфтийството заявиха, че това би довело до влизането на радикални елементи в страната. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомнихме си за прот. Радослав Яков

На 3 декември (събота) си спомнихме за прот. Радослав Яков. Панихида бе отслужена от протосингела ...