Начало / Uncategorized / Светият епископ Емерам от Регенсбург

Светият епископ Емерам от Регенсбург

Емерам идва от земята на франките. Роден е в началото на VII в. в Поитиерс. Получава отлично образование и става свещеник, а по-късно и епископ. Емерам напуска родината си и отива да проповядва християнската вяра в съседната му тогава земя на аварите, известна днес като Унгария.

Преди обаче да стигне до Унгария минал през Регенсбург. Там Теодо I, херцогът на Бавария посрещнал светия отец и го убедил да остане в крайдунавския град. Известно е, че при пристигането си в Бавария Емерам веднага се съгласява да се занимава с мисионерска дейност там, тъй като християнството все още не било добре укрепнало в страната. 

Св. Емерам изтръгва езическите обичаи и създава църкви в Регенсбург и околностите му. През трите години, които прекарал в града, св. Емерам бил на голяма почит сред верните. След смъртта на духовния му наставник пепин от Хестал, св. Емерам трънла за Рим. В същото време Ута, дъщеря на баварския херцог Теодо I, обвинила Емерам, че я съблазнява и има от него дете. Братът на Ута Лантперт (според други източници Ланфрид) отвлича Емерам по стария „римски“ път между Залцбург и Аугсбург и се отнася жестоко с него. Според преданието приятелите на Емерам Витали и Валфлейт се опитали да го измъкнат от изтезания, като се опитали възможно най-бързо да го закарат до Ашхайм, но по пътя епископът починал. В негова памет бил построен параклис на мястото, където първоначално бил погребан.

40 дни дъждът не спрял да вали над околността, където бил погребан св. Емерам.

274486.bНевинността на св. Емерам скоро била установена от херцог Теодо I, който решава да внесе мощите на светеца в Регенсбург. Мощите били посрещнати от епископ Гаубалд, който погребал останките в манастира „Св. Георги“. По-късно, през 740 г., мощите на светеца били преместени в църква, специално построена, за тях. С течение на времето около тази църква възникнало бенедиктинско абатство на св. Емерам, което осигорило на Бавария монаси и духовници. Абатските записики разкриват, че през 1642 г. църквата „Св. Емерам“ претърпяла значителни поръжения  от голям пожар, но пламъците не докоснали мощите на светеца. 

Паметта на св. Емерам се чества на 22 септември/ 5 октомври. 

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...