Начало / Uncategorized / Архиепископ Димитрий: Събранието на каноничните православни епископи на САЩ е проява на любовта Христова

Архиепископ Димитрий: Събранието на каноничните православни епископи на САЩ е проява на любовта Христова

„Събрали сме се тук, за да увеличим любовта си един към друг и да придобием единство в Христа. Събирането ни има благородна цел само по себе си, но също така и решаващо въздействие върху работата ни при проповядването на Православието“, каза в обръщението си към каноничните православни епископи Архиепископът на Вселенската патриаршия за САЩ Димитрий.

По думите му ежегодната Асамблея на православните канонични епископи е голяма радост и благословия. „Нашите вече осем срещи са опит и за култивиране и укрепване на връзката на дълбоката любов и апостолска ревност, която ни обединява като канонични йерарси на Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква в Америка. По Божия благодат и провидение сме събрани на това място и сме призовани да ходим в единомислие към общата ни цел, разгръщаща се в есхатона“, казва в обръщението си към епископите архиепископ Димитрий.

Той подчертава още, че православните епископи на територията на САЩ трябва да работят и да бъдат с грижа за младите. „Често чуваме, че младостта е бъдещето на Църквата, но има и много възрастни хора, които намират Църквата и я търсят също като тяхно бъдеще. Статистиката показва, че има спад в религиозния и духовен живот на младите хора, но това не означава, че можем просто да се откажем от онези, които всеки ден се борят и търсят по-голям смисъл в живота си от този, който им предлага материалистичното ни общество…

И всичко това, скъпи братя, ще ни позволи да си зададем въпроса част ли сме от проблема и дали сме готови да бъдем част от решението. Дали поведението ни помага на хората да открият Христос, когато гледат нас? Наистина ли се обичаме един друг или все още позволяваме на нетърпимостта в различните й форми да стои на пътя и да пречи на нашето общуване? Как можем да помогнем на младите мъже и жени да разберат, че водачеството изисква жертва и служение, ако не сме готови да служим и жертваме един друг?“, казва още архиепископът. 

Асамблеята на православните епископи се провежда всяка година вече за 8-ми път. Тази година тя се провежда в Ню Джърси от 3 до 5 октомври. В нея участват и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Драговитийският епископ Даниил от БПЦ-БП. 

Снимки: assemblyofbishops.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...