Начало / Uncategorized / Сблъсъци на местни жители с полицията при възстановяването на храм от X век в Грузия

Сблъсъци на местни жители с полицията при възстановяването на храм от X век в Грузия

На мястото на православен храма от X век в южната част на Грузия, в който протича реставрация е имало сблъсъци между местни жители и полицията.

Няколко полицаи бяха ранени в събота в резултат на сблъсъците. Според „Интерфакс-Религия“ с позоваване на грузинските медии, конфликтът се дължи на продължаващата работа по възстановяването на православната църква на X век, която е паметник на културното наследство на Грузия.

По време на работата по възстановяване на храм в двора са открити човешки кости, което е предизвикало възмущение от страна на жителите на селото  Кумурдо, където етническите арменци, са  обвинили реставраторите в  оскверняване на гробовете на предците им. По-късно, по искане на местните жители, останките са повторно върнати на местата им.

Междувременно в събота група местни жители се опитаха да изградят каменна стена на мястото. След като полицейските служители не им позволиха да влязат на територията, където се извършват възстановителните работи, започна саморазправа.

За да възстановят реда в селото, пристигнаха специални сили, а по-късно грузинският вътрешен министър Георгий Мгебришвили се срещна с местните жители.

След срещата министърът каза пред репортери, че ситуацията се е стабилизирала и няколкото граждани, които са задържани по време на бунтовете ще бъдат освободени. Според него специалните сили ще напуснат територията на селото.

За Николина Александрова

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...