Начало / Uncategorized / „Вън антихристът от Св. Гора“ – Атонските манастири срещу посещението на Алексис Ципрас на Св. Гора

„Вън антихристът от Св. Гора“ – Атонските манастири срещу посещението на Алексис Ципрас на Св. Гора

Знамена с надпис: „Вън антихристът от Св. Гора“ са окачени в Дохиар. По този начин монасите изразяват протеста си срещу посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас. 

Гръцкият премиер е на посещение на Св. Гора- Атон, където трябваше заедно с Вселенския патриарх Вартоломей да присъства на тържественото освещаване на новия корпус на манастира Пантократор на 28-ми септември. 

Гръцкото правителство обаче обяви, че посещението е отложено поради натоварения график на премиера. Истинската причина обаче е, че заради предполагаемото посещение на гръцкия премиер Атонските манастири са започнали протест. Много от представителите на светогорските манастири са изразили своето нежелание Ципрас да посещава грaдината на Св. Богородица. 

Според думите на йеромонах Павел от манастира Ксиропотам, който е представител и на Св. Кинотис, недопустимо е идването на Ципрас при положение, че той и правителството му са виновни за дехристианизацията на страната и нарушаването на националната идентичност на гъците. 

273946.b

Гръцкият премиер Ципрас е критикуван от йерарсите и православните християни на Гръцката църква, когато отказа да се закълне пред архиепископа и по този начин нарушавайки досегашната традиция – политиците да полагат клетва пред св. Евангелие. 

Според Калабрийския митрополит Амвросий Ципрас си е поставил за цел да разруши Гръцката православна църква и умишлено води Гърция към катастрофа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...