Начало / Новини / Македонската православна църква канонизира св. Йоаникий Ракотински

Македонската православна църква канонизира св. Йоаникий Ракотински

В съборния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие бе прославен новият светец на Македонската православна църква – архим. Йоаникий Ракотински.

Богослужебната прослава бе предстоявана от Охридския архиепископ Стефан в съслужение с митрополитите на МПЦ-ОА, епископи, както и множество духовници. По време на канонизацията бе осветена иконата на св. Йоаникий Ракотински. 

Св. Йоаникий е духовник от Българската Екзархия. Родом е от Охрид. Ражда се на 7 януари 1847 г. в семейството на Георги и София Чешмеджиеви. Получава образованието си в тогавашното гръцко училище в Охрид. Доживял до 100 годишна възраст, като се преставя в Господа през 1940 г. В живота си бил тормозен и измъчван от сърбофилски настроените епископи, които вредели особено на духовниците, които подкрепяле Българската екзархия, сред които бил и св. Йоаникий. През 1953 година тялото му по чуден начин излиза от земята и очевидците свидетелстват, че то е е напълно нетленно. Тогавашната социалистическа атеистична власт обаче кара местният епископ и духовенство да погребат тялото на мъченика наново. 

21942435_1680511165306163_1016027521_nМножество чудеса съпроводили повторното изваждане на мощите на светеца, като много хора получили изцеление на тялото си. Едно чудо описано от учителката З.Т. Докева разказва за това как тя отишла в Бигорския манастир, където съхранявали мощите на св. Йоаникий Ракотински. Заедно с един от братята на манастира тя разглеждала светата обител. Когато влезли в параклиса „Св. Благовещение“, където се пазели тайно мощите на светеца, Докева почувствала, че има някой друг в параклиса освен нея и монаха. Чувството било толкова силно, че тя няколко пъти се обърнала назад, когато изведнъж видяла в параклиса, на една от стасидиите, да стои стар монах с молитвено наведена глава. Присъствието на монаха предизвикало в жената удивително спокойствие и радост. 

Тя споделила какво вижда на съпровождащия я монах, като дословно описала образа на св. Йоаникий. В това време никой друг освен монасите на манастира не знаел, че мощите са именно в този параклис. След това чудо монасите се убедили, че пазят не обикновени кости на духовник, а мощи на светец. 

Очаквайте и публикуването на пълното житие на св. Йоаникий Ракотински. 

Снимки: Religija.mk

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...