Начало / Uncategorized / Можеш ли да фалираш откъм любов?

Можеш ли да фалираш откъм любов?

Преди няколко дни вървях по центъра и чух следния разговор между момиче и момче. Трябва да уточня, че видимата им възраст не бе повече от 17 години. 

Знаете, че в центровете на повечето наши градове, а и на европейските, има хора изпаднали, хора лишени от дом, препитание и семейство, които просят, за да се прехранват. На този булевард, по който аз минавах имаше възрастен господин, който се бе прехлупил и присвил, къде заради годините си, къде заради не лекия живот, който може би водеше. Момичето и момчето вървяха пред мен. Когато минаваха покрай възрастния дядо момчето спусна пари в ръката му и продължи, а момичето с изненадан поглед го попита:

– Защо го направи?

– Ами нали трябва да сме добри, каза момчето.

– Така ако даваш на всички, които просят ще фалираш до края на булеварда, каза с лека ирония момичето.

Момчето нищо не отговори на тези думи. Смени темата на разговора. Подминах ги аз, но думите на момичето останаха да отекват в мен. Можеш ли да фалираш от любов? Този въпрос и до сега стои пред мен. Знаем много за любовта, писало се е, говорено е, но някак си не можем да я разберем в пълнота докато не я заживеем. Заживяването в любовта т.е. отдаването изцяло на другия иска дълбока жертва, която малцина от нас могат да положат и да дадат. 

Във Второто послание до Тимотей апостол Павел казва, че „лукави човеци и измамници ще напредват в злото, като заблуждават и биват заблуждавани. Но ти пребъдвай в това, на което си научен и което ти е поверено, като знаеш, от кого си научен“ (2 Тим. 3:13-14). Тръгнал ли си по нанадолнището, което е грехът то обезателно ще стигнеш бездната, затова и който се е отдал изцяло на греха и не му се съпротивлява няма как да не напредне в него. Ние пък, които сме Христови трябва да пребъдваме т.е. трепетно да стоим в това, на което сме научени, а и още се учим, бидейки младенци във вярата си. 

Научени сме да бъдем с отношение към другите, което отношение трябва да бъде провокирано от любовта ни и желанието да угодим на Бога. И ако трябва да се върна на цитата, с който започнах ще трябва да кажа, че не можеш да фалираш от любов. Любовта е преизпълваща сърцето, тя носи животворящия Божи Дух със себе си и променя по малко човека, до който се е докоснала. 

Любовта обаче често се изразява не само в нещо голямо, в нещо, което променя живота. Любовта много често или да не кажа почти винаги е в онези малки жестове, които те стоплят и докосват. 

Ако някой те попита дали си ял или пил, дали си самотен или щестлив, дали ти е студено или топло, дали имаш нужда от нещо или пък има с какво да се похвалиш, ако ти подаде ръка, за да пресечеш улицата или те настигне, за да ти даде изпадналия портфейл, пак е любов. И знай, че любовта не носи зло, не тежи. Щом някой те обича няма да те насилва, няма да те пришпорва. Ще бъде доволен и на малкото и то само, защото те обича. А който обича той не фалира откъм любов. 

Автор: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

One 2,500 Russian Communist Party supporters cries with a portrait of former Soviet leader Vladimir Lenin during a rally in the center of Moscow on April 4, 2009 to condemn the Russian government and its handling of the economic crisis, part of nationwide protests organized by the Communist Party. AFP PHOTO / OXANA ONIPKO

Може ли да има „християнски комунизъм“?

Руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а мавзолеят на Владимир Ленин – с ...