Начало / Uncategorized / Александрийският патриарх Теодор II е на официална визита в Сърбия (ВИДЕО)

Александрийският патриарх Теодор II е на официална визита в Сърбия (ВИДЕО)

Александрийският патриарх Теодор II е на официална мирна визита в Сърбия, съобщиха от Св. Синод на Сръбската патриаршия вчера. 

Сръбският патриарх Ириней и йерарси от Сръбската православна църква посрещнаха Александрийския патриарх и делегация от Александрийската патриаршия на Белгадското летище Никола Тесла. Заедно с патриарх Ириней на посрещането бяха и Загребския и Люблянски митрополит Порфирий, епископите Ириней Бачки, Юстин Жички, Фотий Зворнинско-Тузлански, Валвевски Милутин. 

Александрийският патриарх е съпровождан от Гвинейския митрополит Георгий и Пелусийския Нифон, както и главния секретар на Св. Синод на Александрийската патриаршия архимандрит Даниил. 

В словото си патриарх Ириней изтъкна, че Александрийската църква е прославена не само заради подвига и делото на основателя й св. ап. и ев. Марк, но и благодарение на „безчислените духовни подвизи, особено подвига на мъченичеството и изповедничеството, както и изключителното голямо богатство на богословски и монашески аскетически традиции“.

Патриарх Теодор пък в словото си си спомни как за първи път преди 28 години, тогава като архимандрит, посетил Сърбия, когато съпровождал блаженопочиналия Александрийски патриарх Партений. Той припомни още, че в трудните години на Сърбия той многократно се е срещал с тогавашния Сръбски патриарх Герман и митрополитите от Сръбската църква. 

Днес патриарх Теодор II ще вземе участие във всенощното бдение, което ще се състои в катедралата „Св. Сава“ в Белград. Център на посещението обаче ще бъде утре, когато заедно със Сръбския патриарх, Теодор II ще вземе участие във възкресната св. литургия.

Снимки и видео: Официален сайт на Сръбската патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...