Начало / Uncategorized / Сънародниците ни в Неапол отпразнуваха празника на светите Вяра, Надежда и Любов

Сънародниците ни в Неапол отпразнуваха празника на светите Вяра, Надежда и Любов

За празника на светите София, Вяра, Надежда и Любов, по покана на българите в Неапол и околностите, и по специално на българското училище в Неапол “Българче“ дякон доц. д-р Иван Иванов предаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний за Западна и Средна Европа при БПЦ-ПБ и откри новата учебна година за децата на българските мигранти.

С помоща на Държавната агенция за българите в чужбина дякон Иванов направи дарение на книги, филми, компакт-дискове, учебни материали и български знамена на всички деца от училището, което бе прието с голяма радост и надежда за укрепване на традициите, българското самосъзнание и православната принадлежност на нашите сънародници.

По този повод със съдействието на „Каритас“ Италия дякон Иванов изнесе концерт с православни песнопения и лекция за църковното изкуство в Катедралата на Кастеламаре и Соренто, посветен на българите-мигранти. Това е едно най-красивите места в Неаполитанския залив, където живеят и работят хиляди българи.

Доц. дяконът сподели: „Българите в Неапол са наши братя по вяра и народност и не трябва да ги забравяме. Тези наши сънародници са оставили своите семейства, деца и професия, за да намерят препитание и с надежда за по-добър социален живот са мигрирали в Италия. Голяма част от тях, обаче, са далече от тамошните традиции и търсят православието като път на спасение. Нашата мисията като православни християни е да им помогнем и да не ги оставяме без духовен и пастирски надзор, защото са част от Българската православна църква и като такива очакват нашето обгрижване“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...