Начало / Uncategorized / Честваме Въздвижение на св. Кръст – Празничена св. Литургия и молебен за откриването на учебната година

Честваме Въздвижение на св. Кръст – Празничена св. Литургия и молебен за откриването на учебната година

На този голям празник Църквата отдава благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст.

По повод празника  и началото на новата учебна година Негово Светейшество патриарх Неофи, след   св. Литургия отслужи празничен молебен за успех на всички преподаватели и ученици. Празнична св. Литургия за откриването на учебната година бе отслужена и в Софийската семинария, които „Добротолюбие“ излъчи на живо на своята Facebook страница.

В своето слово Негово Светейшество припомни:

“В деня на Въздвижението на Честния и животворящ Кръст Христов, когато цялото творение се прекланя пред величието на Божието смирение и саможертва, отправям към вас думи на утеха и надежда. Утеха, заради възвестената на света радост от Божията победа над смъртта, и надежда – заради даруваната ни от Господа възможност да бъдем съучастници в това тържество на живота и в тази победа.“

Той също се обърна към учениците с думите:

„На всички тях от сърце желаем богоблагословени успехи в овладяване на преподаваните им полезни знания, в укрепването и във възрастването им като образовани и добродетелни млади хора – радост и чест за своите родители и учители, добра надежда за бъдещето на нашето общество, на нашата Църква и нашата Родина. Поздравяваме ги и им казваме „На добър час”!

Знакът и силата на светия Господен Кръст и неговата победа да бъдат винаги с нас!

Честит и благословен празник!“

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...