Начало / Uncategorized / Честваме Въздвижение на св. Кръст – Празничена св. Литургия и молебен за откриването на учебната година

Честваме Въздвижение на св. Кръст – Празничена св. Литургия и молебен за откриването на учебната година

На този голям празник Църквата отдава благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст.

По повод празника  и началото на новата учебна година Негово Светейшество патриарх Неофи, след   св. Литургия отслужи празничен молебен за успех на всички преподаватели и ученици. Празнична св. Литургия за откриването на учебната година бе отслужена и в Софийската семинария, които „Добротолюбие“ излъчи на живо на своята Facebook страница.

В своето слово Негово Светейшество припомни:

“В деня на Въздвижението на Честния и животворящ Кръст Христов, когато цялото творение се прекланя пред величието на Божието смирение и саможертва, отправям към вас думи на утеха и надежда. Утеха, заради възвестената на света радост от Божията победа над смъртта, и надежда – заради даруваната ни от Господа възможност да бъдем съучастници в това тържество на живота и в тази победа.“

Той също се обърна към учениците с думите:

„На всички тях от сърце желаем богоблагословени успехи в овладяване на преподаваните им полезни знания, в укрепването и във възрастването им като образовани и добродетелни млади хора – радост и чест за своите родители и учители, добра надежда за бъдещето на нашето общество, на нашата Църква и нашата Родина. Поздравяваме ги и им казваме „На добър час”!

Знакът и силата на светия Господен Кръст и неговата победа да бъдат винаги с нас!

Честит и благословен празник!“

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

За Николина Александрова

Виж още

027

Варна посрещна мощите на св. Матрона Московска и св. Лука Симферополски

С Архиерейска света Литургия започна утрото на 18 юли 2018 г., давайки начало на радостното ...