Начало / Uncategorized / Свещеник Стефан Паликаров: Срещите като в Бозе са необходимост

Свещеник Стефан Паликаров: Срещите като в Бозе са необходимост

974377_10205028420376444_1675942786_n-225x300– Вие отец бяхте на международния форум в Бозе тази година. За коя поредна година се провежда и какво включва в себе си?

– Да наистина! И тази година с благословението на Н.Впр. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний имах послушанието да бъда част от това събитие. Искам да добавя, че не бях единственият представител от България, също така бяхме заедно с доц. д-р Костадин Нушев, който преподава в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и е експерт при Св. Синод на БПЦ-БП и протопсалт Димитър Арнаудов, който е преводач на Св. Синод. 

Този международен форум представлява научна конференция, на която се изнасят доклади свърани с дадена тема, която винаги носи в себе си актуалност и е важна от гледна точка реалната ситуация, в която се намираме като християни, духовници и тези, които се занимават с богословска наука. Например миналата година се обсъждаше темата за мъченичеството и Светото Причастие. Тогава бе обърнато особено внимание на ситуацията в Сирия и положението, в което се намира Антиохийската патриаршия.

Тази година като естествено продължение на проблема и темата, се разглеждаше въпросът гостоприемството като възможност от Бога за спасение, а темата беше: „Дарът на гостоприемството“.

Тази година беше по-специфична – първо се чества една сериозна годишнина – 25 години от провеждането на първата конференцията. Това говори, че този род научни форуми не само не се изтощават във времето, но се и затвърждават. Това е от изключително значение, защото ни показва в каква посока върви световната богословска наука, а от своя страна със своите беседи, архиереите и другите духовници ни дават пример с какво се сблъскват в реалния живот. В тези беседи участваме всички, след официалните доклади, макар те да не са официална част от програмата.

Конференцията или по-точно нейната програма, включва в себе си официални доклади сутрин и следобед, с възможност за дискутиране. Научната дейност не пречи на братята и сестрите от манстира да водят и своя духовен живот. Също така на 8 септември, когато честваме празника Рождество Богородично, всички православни християни отслужихме света Литургия. Всъщност тя бе отслужена от архим. Атинагор от манастира „Света влмчца Варвара“, който се намира в област Тревизо и е към Вселенската патриаршия. Самата света Литургия бе отслужена на 5 езика – италиански, църковно-славянски, румънски, арабски, английски. Останалите служихме като певци. Искам да отворя една скоба – нашият протопсалт, г-н Арнаудов пя на всички езици и спечели сърцата на  присъстващите. След светата Литургия бе отслужен Трисагий за г-жа Людмила Савова, която бе учител на много от нас. Това показва, че никой не е забравен и няма да бъде оставен без молитва, незвисимо къде сме по света.

– Кои международни представите ли имаше и какво обсъждахте?

– Присъстваха учени, духовници и духовници-учени от почти всички краища на света и от почти всички поместни православни църкви. Имаше архиереи, монаси, свещеници. Това показва цветът на православието в един изключителен блясък от духовно естество.

Тази година бе чест за всички нас като присъстващи, събитието да бъде открито от двама патриарси – от Вселенския патриарх Вартоломей I и от Александрийския и на цяла Африка – Теодор II.

Също така като делегат присъства и митрополит Тихон, който е предстоятел на Православната църква в Америка (САЩ и Канада). Негово Всесветейшество, Вселенският патриарх Вартоломей I откри с приветствие това грандиозно събитие, а след него поздравителен адрес отправи и Светейшият Александрийски и на цяла Африка патриарх- Теодор II. Имах послушанието, дадено ми от Н.Впр. Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний, да прочета поздравителен адрес към всички, отправен от него.

Сред присъстващите се откроиха още и митрополитите на Зимбабве – Серафим и на Камерун – Григорий, които са част от делегацията на Александрийската патриаршия. Също така присъстваше и еп. Астий, който бе представител на Албанската архиепископия. Там беше и Богородски еписко Матей, който отскоро е назначен да ръководи делата на Московската патриаршия в Италия. Изключително приятно беше общуването с о. Григорий от Синайския манастир „Света Екатерина“. Имаше и други разбира се, но ме е страх, че мога да пропусна някой.

– Според вас трябва ли да се правят по-чести такива форуми на опознаване на другия?

– Тези форуми, както споменах в началото, представляват една среща на Православието, която е от изключително значение. Това е едно своеобразно „сверяване на часовници“ между науката богословие и практиката на духовниците. Не винаги двете се покриват взаимно и точно това е важното да се отбележи. Особено интересно беше да се общува с митрополитите на Камерун и Зимбабве, защото Африка е една прекрасна нива, която има своята специфична почва. Нещо повече – ние българите получихме покана от митрполит Серафим, да посетим Зимбабве за да се запознаем на място как се мисионерства в чужда държава, която е със своите особености.

– И накрая с какви впечатления останахте от всичко?

– Очевидно всичко се прави на много високо ниво. Братята и сестрите от манастира се погрижиха всичко да бъде изчислено и изпипано до последния детайл. Канят се за доклади най-големите учени – например проф. Пол Майендорф, проф, Хризостомос Стамулис и др. Когато се работи добре и с молитва към Бога, няма как да не се постигнат и добри резултати.

С отец Стефан паликаров разговаря Ангел Карадаков. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...