Начало / Uncategorized / Светият синод подкрепи премахването на автогарата пред „Свети Александър Невски“

Светият синод подкрепи премахването на автогарата пред „Свети Александър Невски“

Светият синод подкрепя премахването на автогарата на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“. С тази задача се зае общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ инж. Симеон Славчев, който получи десетки сигнали от граждани в края на юли т. г.

Вчера той бе поканен на среща с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Председател на Църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В продължилия повече от час разговор стана ясно, че Синодът отдавна иска премахването, но досега няма никакъв резултат.

Първоначално автобусите, за провинцията и чужбина спирали на южната страна, с гръб към катедралата. Димът от работещите двигатели полепвал по сградата и ставала черна. Също така това правело невъзможно отварянето на прозорците, защото всичко влизало в църквата, а и вредните газове се дишат от туристите, разказа епископ Герасим. Предшественикът му дядо Тихон изпратил писмо до общината и така преместили „автогарата“ на сегашното й място.

Епископът е категоричен, че мястото на автогарата не е на площада пред катедралния храм. Епископ Герасим смята, че както във всички европейски столици зоната трябва да е пешеходна, за да могат туристите спокойно и необезпокоявани от автобуси и коли да разгледат най-големия православен храм на Балканите.

Общинският съветник инж. Славчев направи онлайн допитване на собствения си сайт и потърси мнението на софиянци. Анкетата показа, че над 83% са против автогарата и искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки. Той внесе и официално питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, кога и кой е разрешил паркирането на автобуси. Питането влезе в Дневния ред на сесията на СОС, която ще се проведе на 14 септември т.г.

За Ангел Карадаков

Виж още

One 2,500 Russian Communist Party supporters cries with a portrait of former Soviet leader Vladimir Lenin during a rally in the center of Moscow on April 4, 2009 to condemn the Russian government and its handling of the economic crisis, part of nationwide protests organized by the Communist Party. AFP PHOTO / OXANA ONIPKO

Може ли да има „християнски комунизъм“?

Руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а мавзолеят на Владимир Ленин – с ...