Начало / Uncategorized / Светият синод подкрепи премахването на автогарата пред „Свети Александър Невски“

Светият синод подкрепи премахването на автогарата пред „Свети Александър Невски“

Светият синод подкрепя премахването на автогарата на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“. С тази задача се зае общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ инж. Симеон Славчев, който получи десетки сигнали от граждани в края на юли т. г.

Вчера той бе поканен на среща с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Председател на Църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В продължилия повече от час разговор стана ясно, че Синодът отдавна иска премахването, но досега няма никакъв резултат.

Първоначално автобусите, за провинцията и чужбина спирали на южната страна, с гръб към катедралата. Димът от работещите двигатели полепвал по сградата и ставала черна. Също така това правело невъзможно отварянето на прозорците, защото всичко влизало в църквата, а и вредните газове се дишат от туристите, разказа епископ Герасим. Предшественикът му дядо Тихон изпратил писмо до общината и така преместили „автогарата“ на сегашното й място.

Епископът е категоричен, че мястото на автогарата не е на площада пред катедралния храм. Епископ Герасим смята, че както във всички европейски столици зоната трябва да е пешеходна, за да могат туристите спокойно и необезпокоявани от автобуси и коли да разгледат най-големия православен храм на Балканите.

Общинският съветник инж. Славчев направи онлайн допитване на собствения си сайт и потърси мнението на софиянци. Анкетата показа, че над 83% са против автогарата и искат това място да се превърне в пешеходна зона с парково пространство и пейки. Той внесе и официално питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, кога и кой е разрешил паркирането на автобуси. Питането влезе в Дневния ред на сесията на СОС, която ще се проведе на 14 септември т.г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Христос и социалният проблем

Колкото повече хората са очистени от страстите, толкова по-голяма е възможността им за истинско общение ...