Начало / Новини / Кметството на Букурещ отпуска още един милион за най-голямата катедрала в Румъния

Кметството на Букурещ отпуска още един милион за най-голямата катедрала в Румъния

Общинският Съвет на Букурещ одобри в понеделник проект за поправка на разпредението на бюджета. Още един милион се прибавя към катедралата „Спасението на народа“, прекръстена от кметството на „Катедралата на цялостта на нацията“.

Одобрени са още пари за приоритетни сфери, както и фондове за деца с увреждания, пари за болници, паркинги и др.

Кметът Габриела Фиря подчерта факта, че по никакъв начин не се отнемат средства от фондовете за училища, детски градини и др.

Румънската православна църква работи постоянно за благото на своите ближни. Във всички епархии на Румънската църква се развиват социално-дарителски и медицински дейности, към общо 718 институции и социални служби. Понастоящем в процес на работа са 617 проекта и социални програми.

Catedrala_Mantuirii_NeamuluiСамо в последните пет години за подръжката на социалната и дарителска дейност, както и в подкрепа на пострадали, Румънската патриаршия е похарчила над 100 млн. евро. През 2016 г. размерът на похарченото се е повишил с 21 млн. евро.

Сред социалните институции се откроява детското заведение „Св. Йерарх Леонтий Радауц“, разположено в близост до Богдановия манастир. То е предвидено за сираци и деца на самотни родители и представлява най-голямото заведение от този вид, полагащо грижи за повече от 120 деца и младежи.

Ежедневно за петдесет възрастни души се полагат  грижи в букерещкия палиативен център „Св. Нектарий“. В учрежденията „Валя плопулуй“ и „Валя скрезии“ повече от петстотин души получават подслон и грижи. Също така са отпуснати фондове за построяването на клиника „Нера“, разположена до манастир със същото име, където ще бъдат полагани грижи за хора болни от рак.

Като нововъведение в края на 2015 г. тържествено е открито в Бистрица (Румъния) първото спешно отделение към Румънската патриаршия.

Сред социално-дарителските заведения към румънската църква се намират и социални столови и пекарни, институции, които предлагат медицинска и фармацевтична дейност, редовни детски и старчески заведения, семейни центрове, социални детски градини и занимални, защитени домове, спешни центрове (за бездомни, жертви на домашно насилие, жертви на трафик, жертви на хора и др.).

Текст: Явор Иванов

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...