Начало / Uncategorized / Във Видин отбелязват годишнина на екзарх Антим I

Във Видин отбелязват годишнина на екзарх Антим I

На 16 септември в гр. Видин ще се проведат чествания във връзка с отбелязването на 201- годишнина от рождението на Екзарх Антим Първи, духовник, държавник, общественик и патриот.

Празникът в чест на този бележит духовник, ще уважи и г-н Димитър Главчев, председател на 44-то Народно събрание на Р България. 

По този повод, Видинска света митрополия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, подготвя честване, което достойно да почете паметта на този великан на духа, вярата, надеждата и любовта. На 16 септември, в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, ще бъде отслужена света Литургия, в памет на Антим Първи, на която ще присъстват духовници от Видин и Видинска епархия.

Съобщи за „Добротолюбие“ Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. 

След заупокойната молитва ще бъдат произнесени тържествени слова от височайшите гости, а от Белоградчишки епископ Поликарп, г-н Димитър Главчев ще бъде удостоен с грамота и орден с лика на Антим Първи. След тържествените моменти в памет на колоса на българската духовност и държавност, ще бъдат поднесени венци и цветя пред неговия паметник в Гробницата. С това тържество достойно ще бъде почетена паметта на Екзарх Антим Първи.

Представят детска книжка за екзарха

Освен предвидените тържества за 16 септември 2017 г., се очаква през месец октомври да бъде представена детска книжка с илюстрации, изявяващи живота на Екзарх Антим Първи, която да запълни една празнота, даваща сведение за живота на този духовник на малките деца и ученици. През месец ноември ще бъде представена книга посветена на цялостната история за построяването на Гробницата-мавзолей на Антим Първи, която освен във Видин, ще бъде представена и в сградата на народното събрание на Република България.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...