Начало / Uncategorized / Детска книжка за живота и чудесата на Св. Лука Кримски

Детска книжка за живота и чудесата на Св. Лука Кримски

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе създадена книгата „Свети Лука Доктора“, животът и чудесата на свети Лука Кримски за деца. Тя ще бъде представена премиерно във Варна на 7 септември от 18.30 часа в рамките на Седмицата на православната книга в Пленарната зала на община Варна. „Добротолюбие“ ще излъчи на живо на своята Facebook-страница представянето на книгата „Свети Лука Доктора“.

Промоцията на новото детско четиво ще направят Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е патрон на Седмицата на православната книга, и автора на книгата, журналистът Ангел Бончев.
21362693_10213963660710251_1766241904_nПо „Свети Лука Доктора“ са работили още и талантливата ямболска художничка Светла Цветанова, редакцията е поверена на Емилия Маринова, с която Ангел Бончев работи по всичките си предишни проекти. Консултант на детската книга е доц. Юрий Дачев, а дизайнът е на Веселина Запрянова. За реализацията на „Свети Лука Доктора“ са подпомогнали и фондация „Бъдеще за децата по света“ и проф. д-р Георги Паскалев, който участва и във филма „Светителят хирург“, за който Добротолюбие нерядко е писал.

Успоредно с разказа за чудото е застъпена темата за присмеха, който никак не е чужд на подрастващите. Дават им се конкретни съвети и им се обяснява защо присмехът не е угоден на Бога, когато става дума за здравословен проблем. Неслучайно разказаните чудеса са избрани точно такива, които са се случвали на деца. Авторът е искал малчуганите, които четат „Свети Лука Доктора“ да почувстват ситуацията близка и защо не да припознаят себе си и да знаят, че има към кого да се обърнат и в най- тежката ситуация, дори и тя да изглежда безнадеждна.21361160_10213966778068183_1623134011_n

Книгата „Свети Лука Доктора“ е антипод на цялата агресия, която ни залива от заобикалящата ни среда, за това все по-често чуваме и за агресията сред децата. „Свети Лука Доктора“ може да бъде разгледана и като оазис на спокойствието и благодатта за подрастващите. Най-използваната дума в нея е добро. Дават се и конкретни примери за добротворство и за това, че Бог ни е дал разсъдък, за да можем да сме източници на доброто. Много е силен и цитатът на свети Лука Кримски , който гласи : „Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, постарай се да извършиш поне малко добро“, той присъства на 2 места в книгата.
Книгата ще може да бъде намерена в православните храмове на страната, а също така и на сайта на автора на „Свети Лука Доктора“- www.angelbonchev.com

21362397_10213963593348567_1669960601_o

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...