Начало / Uncategorized / Париж ще бъде домакин на изложба, посветена на 2000 години християнството в Близкия изток

Париж ще бъде домакин на изложба, посветена на 2000 години християнството в Близкия изток

Париж ще бъде домакин на уникална изложба. Тя ще бъде наречена „Християни от Изтока – две хиляди години от историята“ и ще се проведе от 26 септември до 14 януари в Института арабска култура в ПарижФранция.

Изложбата е посветена 2000-годишното присъствие на християните в Близкия изток и приноса им в продължение на векове в културния, политическия и духовния живот на арабския свят, съобщава UNIAN.

Изложбата, организирана в сътрудничество с «L’Œuvre d’orient», Френската асоциация в подпомагането на християните в Близкия изток.

 Ще бъдат  представени карти, скулптури, документи, икони, снимки и уникални шедьоври, някои от тях ще бъдат изложени за първи път в Европа. В допълнение към изложбата ще бъде представено Евангелието Рабула (известен украсен със злато и сребро  сирийски ръкопис на VI век), както и стенописите от най-старите известни християнски храм в древния град Дура Еуропос, който се намира в източната част на съвременна Сирия, на границата с Ирак.300px-Rabula_Gospels_madonna

Особената роля на християните в региона ще представена  в различните исторически периоди: приемането на християнството в Римската империя като държавна религия, Вселенските събори, мюсюлманското завоевание, приносът на християните в арабския Ренесанс. Особено внимание ще се обрърне на текущата дейност на християнските общности в арабския свят, чието оцеляване е застрашено от разпространението на ислямския фундаментализъм.

 Изложбата също така разполага с голямо разнообразие от предмети, част от тях са коптски, гръцки, асирийско-халдейски, сирийски, арменски, маронитски, латински и протестантски. Организаторите отбелязват, че целта на изложбата е да се покаже богатството на християнските култове в региона, историята на християните се състои не само от трагедия и преследване, но също така от периоди на просперитет, текущи опасности, които заплашват присъствието на християни, придружено с надежда.

Dura_Europos_fresco_worshipping_gold_calf

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...