Начало / Uncategorized / Парчета от пояса на Богородица за миряните в Мелник

Парчета от пояса на Богородица за миряните в Мелник

Уникални реликви – парченца плат от пояса на Пресвета Богородица, ще получат миряните, които бъдат на храмовия празник на църквата „Света Зона” в Мелник днес.

В тях има специална молитва, която е за здраве на всеки и за зачеване на жените, разкри отец Николай, който служи в най-малкия ни град.

Основният ктитор на светата обител, която отвори врати миналата година за храмовия си празник – Любомир Живанкин, преди дни се върнал от Ватопедския манастир в Света гора с ценните реликви. Той ги донесъл с благословията на игумена на манастира. В Атон е осветена и иконата на света Богородица. Тя вече краси храма над Мелник.

В празничния ден тържествената служба започна в 07,00 часа сутринта  и бе възглавена от Неврокопският митрополит Серафим.

По-късно бе отслужен и водосвет. Цял Мелник ще отбележи празника „Полагане на Честния пояс на Св. Богородица” край обновената главна църква на прочутия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”, който е в руини.

Той е построен  в началото на XIII век от най-забележителния владетел на града деспот Алексий Слав от царската династия на Асеневци. „Богородица на Светия пояс”, съкратено ”Света Зонá“, е второто име на тази обител, от XVIII век насам, единствена с това посвещение в България. Поклонници ще изкарат нощта срещу празника в храма.

„С божията помощ възкресихме тази църква. Вдигнахме нов иконостас, който бе измайсторен в Трявна. Сбъдна се мечтата на много местни хора – тази църква да отвори врати постоянно за миряни и в нея те да палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие”, каза отец Николай. 

Владимир Симеонов, КМЕТА. БГ

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...