Начало / Uncategorized / В Сърбия започва изграждането на руско-сръбски храм

В Сърбия започва изграждането на руско-сръбски храм

В град Баня Лука в Сърбия започва изграждането на руско-сръбски храм, който ще се изпълнява в традициите на руската църковна архитектура.

Според епископът на Баня Лука Ефрем, на 17 юли 2018 г. е планирано освещаването на фундамента на новата църква. Събитието трябва да съвпадне със 100-годишнината от мъченичеството на руския император Николай II и семейството му.

„По този повод се надяваме да освещаваме основите и може би ще имаме време да направим повече“, каза епископ Ефрем.

През април 2017 г. в Баня Лука беше подписано споразумение за прехвърлянето на имота за строежа на руска църква и културен център.

Както президентът на Република Сръбска Милорад Додик подчерта, след подписването на договора: „За Република Сръбска това е исторически момент и аз лично се гордея, че съм един от хората, които осъществяват този проект.

272069.p

Пет куполният храм ще има три параклиси: Преображение Господне, както и на царете-мъченици св.Симеон и св. Сава Сръбски, родоначалници на династията Неманичите.

Работата по нулевият цикъл за изграждането на храма трябва да започне през септември 2017 г.

На среща с архитекти от Москва, епископ Ефрем подчерта, че, независимо от факта, че идеята за изграждането на тази църква в Баня Лука почти на 100 години, в момента тя има особено значение, защото храмът е посветен на паметта на св. Цар Николай II и неговото семейство.

Първата инициатива за изграждане на храм-паметник в знак на благодарност към руския император Николай II е дошла от сръбските ветерани от Първата световна война, но историческата обстановка до сега не позволяваше изграждането му.

За Николина Александрова

Виж още

Нужни са средства за възстановяване на старинните полилеи в катедралния храм във Видин

От катедралния храм „Свети Димитър Солунски“ във Видин обявиха дарителска кампания за реставрация на  старинните полилеи ...