Начало / Uncategorized / Къща за гълъби или Тъмната църква

Къща за гълъби или Тъмната църква

Музеят на открито Гьореме  се намира на около 1.5 км. от едноименното селище. Това е най-известното и най-посещавано от всички монашески селища в района на Кападокия. Освен всичко друго, това е един от най-големите подобни комплекси, а разположените в него над 30 църкви съдържат едни от най-интересните стенописи в Кападокия. Те датират предимно от периода между втората половина на 9-ти век и края на 11-ти век. Най-известните от всички църкви в основния комплекс са три църкви: Църквата на ябълката, „Тъмната църква“) и„Църквата на сандалите“.

До средата на 50-те години на XX век, Тъмната църква е била използвана като къща за гълъби. След 14 години реставрация, фреските изобразяващи сцени от Новия завет са най-добре запазените в цяла Кападокия и са чудесен пример за изкуството от XI век.

Цъквата е реставрирана  от екип Турски, Френски, Италиански и Полски специалисти.

Наречена е Тъмната защото светлината прониква в нея единствено от едно малко прозорче в нартекса. Поради тази причина цветовете са се съхранили – ярки и свежи.

Църквата датира от края на 12, началото на 13 век.

Нартекса и самата църква са богато украсени със много сцени от Стария завет и земното служение на  Иисус Христос..

Първоначално църквата е построена с даренията на 8 ктитори : двама от тях са изобразени в нартекса, двама в апсидата, и четирима  до архангелите по стените. Името на ктитора в нартекса, изобразен молейки се на Иисус се съдържа в  надписът, който гласи : “ Молитвата на Исефор, слугата на Господ“.

Източник: http://www.algaivel.com/

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...