Начало / Uncategorized / Срещу расизма

Срещу расизма

Черният мъж и евреинът са мои братя.

Abbot-Tryphon-with-catНе християнската реторика и насилническите действия, които бяха демонстрирани в Шарлотсвил, щата Вирджиния, ясно показаха трагичния климат на моралното гниете, което обхвана страната ни (САЩ, бел. р.). Ултра левите и ултра десните извършиха ужасно насилие един върху друг, сцена, която бе повторена в цялата страна. Църквата обаче стои твърдо в позицията си против расовата омраза, която е в основата на „бялото надмощие и белия национализъм“, която изгори омразата към чернокожите и евреите. Като православни християни, ние вярваме в това, че човекът е дете на Бога, образ и подобие Божие и още, че всички сме братя и сестри, независимо от нашата раса, националонст и вероизповедание. 

Иисус Христос смъмрил учениците си, когато те предположили, че чрез насилие ще отвърне на враговете им. „…Не знаете, от какъв дух сте вие; защото Син Човеческий дойде, не за да погуби човешки души, а да спаси…“ (Лук. 9: 55-56). Църквата предлага на всички пътя към прошката и мира в Христос. Винаги е отхвърляла омразата и насилието, които се появиха от всички страни на политическия спектър. 

Православната църква е посветена на служението на помирението, нaстоявайки, че цялото духовенство и паство носят християнското послание за изцеление, спасение и любов, дадени от Христос, който е Пътят, Истината и Животът. Църквата насърчава още духовенството и верните си чада да отхвърлят всички опити на отделни хора или групи да парадират за себе си с името „православен християнин“, като насърчат към расизма, омраза, бяло надмощие, белия национализъм или неонацизма. Това е в съответствие със Светите Евангелия, решенията на Вселенските събори и делата на светците.

Съществува и поднасяното внимателно и разяждащо поведение на ултралевите, което също унищожава морала и устоите на правителствата на западната цивилизация (аборт, неуважително пренебрегване и нарушаване на върховенството на закона, принуда към онези, които не са съгласни със социалните медии, и т.н.)

„Членството“ в Църквата не е и никога не е било ограничено от определена раса или националност. Напротив, Църквата в историята си и до този момент продължава да приветства всички в мултикултурния и мултиетническия контекст на Северна Америка.

Св. Юстин, който пише във време, когато християните са били преследвани през второто столетие, казва: „Ние обичахме да се мразим и да се унищожаваме един друг и да отказваме да се свързваме с хора от друга раса или страна. Сега, заради Христос, живеем заедно с такива хора и се молим за враговете си „.

Нека този същият дух да бъде  наш и днес, така че ние, като православни християни, да прегърнем нашите съседи, било то черни, азиатци, индианци, араби или каквито и да било, като наши братя и сестри. Като християни трябва да призная, че черният живот има същото значение, точно както всички хора имат значение, и те се ангажират да достигнат до любовта към Христос, като си спомнят думите: „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса (Гал. 3:28) „.

Автор: Игумен Трифон, игумен на православния манастир „Христос Спасител“ на остров Вашън, в щата Вашингтон, САЩ

Източник: pravmir.com

Превод: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...