Начало / Uncategorized / Патриарх Кирил се срещна с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин

Патриарх Кирил се срещна с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин

На 22 август Московският патриарх Кирил се срещна с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин в Данииловския манастир в Москва. 

„Нашата Църква има активна роля в разпределянето на хуманитарните помощи за жертвите от конфликта в Сирия и останалите държави от Близкия Изток. В това дело е много важно да се разчита на по-голямата подкрепа на целия християнски свят. Смятам, че взаимните отношения между Православната и Католическата църква за гарантирането на хуманитарните помощи в Близкия Изток, ще бъдат много важен фактор за обединението; сходството в позициите ни дава възможността да разработим съвместни и конкретни планове в тази насока“, заяви патриарх Кирил.

Предстоятелят на Руската православна църква припомни, че през 2016 е активирана съвместна работна група за доставката на хуманитарни помощи и изрази надеждата, продължаването на тази съвместна дейност да даде тласък на нови проекти в помощ на християните от близкоизточния регион. „Мисля, че развивайки сътрудничеството в тази сфера, ща можем да поставим основите за два общи проекта свързани с препитанието на страдащите по причина на военните конфликти в Близкия Изток“, подчерта патриархът.

По време на срещата представителите на двете основни Християнски църкви обсъдиха и ситуацията в Украйна. Според патриарх Кирил, Църквата трябва да бъде умиротворителен фактор, а не да се намества в конфликта. „Когато хората са в конфликт помежду си – посочи Кирил – Църквата не може да има друга роля, освен тази да изгражда мира. Ако Църквата не взима пряко участие в конфликта и поддържа своят потенциал на помирение, тя може да се превърне във важен фактор за разбирателството между човеците“.

Двете страни обсъдиха мнения и за резултатите от поклонничеството на мощите на свети Николай от Бари, за чието преместване бе постигнато съгласие между папата и патриарха по време на историческата среща в Хавана през февруари 2016.

В края на срещата патриарх Кирил дари на кард. Паролин икона на Майката Божия и екземпляр от своята книга „Свобода и отговорност“, преведена на италиански и съдържаща сбор на негови слова по социални теми, в които говори за „отношението на християните със съвременните либерални ценности“, поясни митрополит Иларион, пръв сътрудник на патриарха.

Отговаряйки на въпрос за възможна среща между папа Франциск и Московския патриарх, митрополит Иларион Волоколамски заяви, че въпроса не е бил разгледан по време на разговора. „За момента тази идея не бе повдигната от нито една от страните. Пред нас имаме огромни предизвикателства, които бяха индивидуализирани по време на срещата в Хавана и трябва да се справим с тях“, прибави митрополитът. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...