Начало / Uncategorized / Иракските християни сe обявиха против референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Иракските християни сe обявиха против референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

 Християните от иракските градове Киркук и Мосул обявиха, че са против референдума за независимост, който се организира от Кюрдското регионално правителство (КРП), предава Anadolu Agency, цитирана от агенция Фокус.
„По-голямата част от християнската общност на Ирак е против референдума“, заяви заместник-главният секретар на „Асирийското демократично движение“ Имад Йохана.
Имад Йохана, член на иракския парламент каза, че асирийците и другите християни отхвърлят референдума, тъй като „не го виждат като полезен за бъдещето на нашите хора“.
„Да проведеш референдум в области, където на християните тепърва им предстои да се завърнат е несправедливост и експлоатиране на принудително изместени хора“.

Припомняме, кюрдските власти в Северен Ирак обявиха, че ще проведат референдум за независимост на 25 септември. Миналата седмица лидерът на кюрдското регионално правителство заяви в интервю за осведомителна агенция, че няма връщане назад по пътя към създаване на независима кюрдска държава.

Преди да започне  инвазията на талибаните в  Ирак живееха 1 000 000 християни, по-голямата част православни.

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...