Начало / Uncategorized / Присъствие на БПЦ в Сицилия и Калабрия, Италия (СНИМКИ)

Присъствие на БПЦ в Сицилия и Калабрия, Италия (СНИМКИ)

Като представител на БПЦ-Българска Патриаршия доц. д-р дякон Иван Иванов  от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“,  посети православните общности в Калабрия и Сицилия за празниците Преображение Господне и Успение Богородично.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски Митрополит Антоний доц. дякон Иван Иванов обърна основно внимание на проблемите на мигранстките общности, в следствие на голямата вълна от прииждащи бедни и търсещи препитание чужденци в Италия, сред които има и хиляди българи.

По повод празника Преображение Господне, наравно с православните мигранти в Калабрия дякон Иванов участваше в богослужебните последования, ръководени от представителите на Румънската православна църква, които работят усърдно и извършват мисионерска и пастирска дейност в Италия вече повече от 20 години под омофора на Негово Преосвещенство епископ Силуан, отговорен за православния диоцез на Румънската православна църква в Италия.

По повод празника Успение Богородично, по покана на Архиепископа на Монреале Монс. Микеле Пенизи, заедно с докторанти от Богословския факултет на СУ, се поклониха на Богородица „Одигитрия“ (от XI век) в Катедралата в Монреале (Сицилия).

Това беше и повод доц. дякона да се срещне с църковните и държавни авторитети в този регион на Сицилия, където всяка година постоянно прииждат мигранти от Африка, Азия и Източна Европа,

и където всички църковни мисии – православни и католически – работят съвместно за благоденствието и социалната интеграция на мигрантите, независимо от тяхната религиозна принадлежност, произход и пол, като по този начин почерпи опит за работата с мигрантите, която може да бъде полезна и по отношение на съвременните проблеми на интеграцията на мигранстките общности в България.

Интересна беше срещата в Палермо и местността около село Корлеоне, където се организира младежки лагер и среща на младежи и ученици, подпомагани от Католическата църква и различни нейни монашески ордени, които се занимават с образователна и просветна дейност в църковните училища от региона и участват в социалните дейности, свързани с живота както на младежите, така и на мигрантите в тази част на Сицилия.

В следващите дни се предвижда мисионерската дейност да се насочи към християни в болничните заведения, както миналата година в градовете Катандзаро и Реджо Калабрия, където много православни мигранти имат нужда от духовно и пастирско обгрижване. В този смисъл дякон Иванов помага на православните от славянски произход в случай на нужда от преводи и логистика, свързани с тяхното здравословно и социално състояние в тези региони на Южна Италия.

Дякон Иванов сподели за Добротолюбие:

„Независимо от многото трудности и изпитания, които срещам в мисионерската си дейност в Италия, продиктувани от спецификата на различните региони и различните традиции, оставам с надежда Българската православна църква да продължи да обгрижва своите вярващи, разпилени по всички места на Южна Италия, където според статистиката живеят хиляди българи.

Нужно е да се засили духовно-пастирската дейност, изключително необходима в един такъв тежък период за християните в цяла Европа.

Българите – мигранти в Южна Италия, благодарение на добрите братски отношения, се приобщават към православните общности на Руската, Румънската, Грузинската и Гръцката православна църква, но те имат нужда от Литургия, причастие и образование, отслужени и извършвани на роден български език, които да помогнат тения личен и обществен живот и разтежа на техните деца – българи по произход, за да познават своята вяра, произход и традиции. По отношение на това, какво е значението на тази негова мисия за българите в Италия, дякон Иванов отговоря, че вече повече от 18 години по скромен, но решителен начин съумява да намери необходимото, за да помага на всеки българин в Южна Италия, като се старае да осигурява подслон, храна, езиково обучение и религиозно образование, медицински грижи и социална интергация, според възможностите които има, и благодарение на доброто сътрудничество с Католическата църква, с различни мисионери на Православната църква, с различни общини, с неправителствени организации и частни лица, които се грижат за онези които се обръщат със зов за помощ. „Християнсктвото не може да има граници и национални измерения – християнството е за за всеки. Християнинът е пример за любов, уважение и зачитане на достойнството на всеки човек без разлика на пол, произход и етнос“, каза той.

„Използвам повода, сподели дякон Иванов, да благодаря за благославението дадено ми от Митрополит Антоний на Западна и Средна Европа към БПЦ-БП, и тази година да дам своя скромен принос за българите в Южна Италия.“

Напомняме, че благодарение на дългогодишната мисионерска и просветна дейност на доц. д-р дякон Иванов в Сицилия, през 2014 година бяха дарени мощи на раннохристиянската мъченица св. Цицилия, които бяха тържествено предадени в Параклиса на Богословскя факултет от Архиепископа на Монреал Микеле Пенизи. Тогава бе подписан и договор за сътрудничество с Богословския институт „Св. Лука“ към Университета в Катания.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...