Начало / За нас / Любопитно / Тунелът на 365-е светци от православния календар

Тунелът на 365-е светци от православния календар

В планинския курорт „Стража“ в падината Валя Жиулуй, не далеч от Вълкан (1.946 н.в.), който е част от планинския масив Ретезат-Годяну в Румъния, е изграден бетонен тунел, дълъг 54 м. Тунeлът е връзка между главния път в курорта „Стража“ и дървена църква, която носи името на Светите Равноапостолни Константин и Елена.

Идеята за тунел се родила от местни и  туристи, за да могат да стигат до малката църква и през зимата, когато  снеговалежите по частите на тази местност достигат значителни количества, а достъпът до дървената църква става почти невъзможен.

„В Стража има много сняг и винаги е много трудно да се стигне скита. Затова предложих да изградим този тунел до скита Стража. За да стане вечен, го построихме от бетон. След това, докато гледах един православен календар, си казах, че ние, православните, имаме всеки ден по един светец. Така ми дойде идеята да нарисуваме целия православен календар в този тунел; всъщност да бъде един картинен православен календар“- казва Емил Паръу, финансирал изцяло конструкцията на скита и тунела.

 Тунелът е изграден през 2006 г. Отвътре са изобразени 365 светци от православния календар, по един за всеки ден от годината. Входът на тунела е през голяма дървена порта.

„Правослантият календар, изрисуван по вътрешността на тунела започва от първи септември, като се следва традицията на църковната година. Месеците от годината заемат лявата част на тунела, от входа към вътрешния двор на църквата, а на тавана са изрисувани сцени от Стария и Новия завет. От дясната страна са представени 12 житийни икони, редом до десетте Божи заповеди“.

Превод: Явор Иванов

За Ангел Карадаков

Виж още

Годишнина от първото излизане на иконата „Достойно ест“ от Света Гора, Атон

През настоящата година се изпълват 60 години от първото излизане на чудотворната икона на Майката ...