Начало / Uncategorized / Председателят на Народното събрание на България посети Бигорския манастир

Председателят на Народното събрание на България посети Бигорския манастир

В навечерието на светлозарният празник за целия славянски род – паметта на Светите седмочисленици (26 юли/8 август), Председателят на 44-то Народно събрание на Република България Димитър Главчев и посланикът на България в Македония, Негово Превъзходителство Иван Петков посетиха Бигорската света обител.

Те бяха посрещнати от  игумена архимандрит Партений, с цялото монашеско братство и множество вярващи. Отец Партений се обърна към тях с приветствено  слово:

“ Благодарим на Бога, че ви доведе в нашата Света обител точно сега, в навечерието на паметта на Светите Рамноапостолни Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, нашите общи духовни бащи и родоначалници, създателите на нашата писменост и духовна култура.

Нашата чест е още по-голяма, още повече, че идвате скоро след сключването на договора за приятелство между Република Македония и Република България – страни, които имат толкова много общи неща, които се свързват в неразривна духовна връзка…

Ние, като монашеско братство, което непрестанно работи за засилване на братолюбивите връзки между нашите два народа, македонския и българския, искрено вярваме и се надяваме, че след сключването на договора, България ще помогне на най-близкия си съсед Македония да преодолее тежките изпитания, които са изправени на нейния исторически път, та да можем успешно да оцелеем като държава в своите физически граници, без да бъдат нарушени нашите културни и фолклорни традиции … „

Игуменът и братята с голяма радост запознаха гостите с историята и евангелската мисия на манастира.

Димитър Главчев от своя страна се обърна с думите:

„С голям трепет съм тук днес при вас … Прочетох вашето послание, което излезе веднага след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония… Днес, в разговор с председателя на парламента и премиера на Република Македония, казах, че докато има духовен мост между двата народа, на политиците не им остава нищо друго освен да не пречат. Така че, не трябва да помагат, трябва само да не пречат. Какво остава пък, ако и помагат! “ Той също потвърди пълната подкрепа на Република България към Република Македония, добавяйки, че „двете страни и техните народи имат свята отговорност пред историята и предците си да си помагат и да се подкрепят“.

За Николина Александрова

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...