Начало / Коментар / „ЗА“ И „ПРОТИВ“ строежа на една нова църква

„ЗА“ И „ПРОТИВ“ строежа на една нова църква

Отзвук от общественото представяне на проекта за православен храм „Св. Георги Софийски – Нови“ в квартал „Мусагеница“ в София. 

Всичко друго се строи много по-лесно отколкото храм. Това е една от най-трудните задачи, защото освен ние, като хора, които си пречим, има и невидими сили, които възпрепятстват това дело, защото в този храм се предполага, че ще бъдат спасени много души. Много хора ще намерят своята утеха. Много млади семейства ще намерят опора в живота и смисъл в своето пребиваване на този свят.“

С тези думи протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на настоятелството на храма в проект „Св Георги Софийски – Нови“, се обърна към участниците в общественото представяне на бъдещата църква на квартал „Мусагеница“ в град София. Събранието, което е част от съгласувателните процедури по Закона за устройство на територията, бе проведено на 03.08.2017 г., в сградата на общината на район „Студентски“. Участие в него взеха както жители на квартал „Мусагеница“, така и миряни от различни софийски енории. Настоятелството на храма беше представено от своя председател о. Стилиян Табаков и архитектът на проекта Маргарита Шакина. Идеята за изграждането на църква в „Мусагеница“ датира от 17 години и идва да отговори на една голяма духовна нужда на жителите на няколко квартала в югоизточната част на София. До този момент в този район на столицата ни, който по брой на населението конкурира най-големите български градове, съществуват едва две енорийски църкви. Това са храмът „Св. Георги“ в „Дървеница“ и осветената през 2015 г. църква „Рождество Христово“ в ЖК „Младост 3“.

Представеният план предвижда църквата „Св. Георги Софийски – Нови“ да бъде разположена на парцел от 548 м2, непосредствено зад локалното платно на булевард „Г. М. Димитров“. Размерите на самия храм ще са около 20 на 10 м (ок. 200 м2 застроена площ), с олтар с три апсиди. Предвижда се сградата да подслони и магазинче за свещи, както и обслужващи помещения (канцелария, библиотека, тоалетна), които ще бъдат разположени в нейния подземен етаж. По думите на архитект Шакина общият вид на храма ще следва „средновековния стил и по-специално българската средновековна византийска архитектура, които са трудни за наподобяване, защото в тяхното съвършенство има много детайли, които са много изящни“.

Отново според архитекта църква в такъв стил на територията на Столична община няма. Това ще бъде и първия храм, изобщо, посветен на софийския мъченик св. Георги – Нови.

Конкретният повод за организирането на публичното представяне беше съгласувателно писмо от дирекция „Зелени системи“ на Столична община. Предвиденият за строеж на храма парцел към момента е обрасъл с дървета и храсти, някои от които ще трябва да бъдат премахнати по време на строеж. Припомняме на читателите, че през 2011 г. строежът на църквата в ЖК „Младост“ срещна остра съпротива на някои жители на квартала, имено с аргумента, че строежът на храма ще унищожи съществуваща зелена площ. Случаят в „Мусагеница“, обаче, само привидно е идентичен. На първо място предвиденият тук парцел е много по-малък – едва 500 м2, срещу почти 4,5 дка в „Младост“. На второ място, според думите на самите местни жители, парцелът в „Мусагеница“ към момента по-скоро прилича на „писоар на таксиджиите от близката стоянка, отколкото на парк“.

По този повод поетото задължение от настоятелството на бъдещия храма да извърши компенсаторно озеленяване на пространството между локалното платно и бул. „Г. М. Димитров“ би трябвало да удовлетворява местните жители. Неочаквано обаче много от тях се изказаха против изграждането на храма „Св Георги Софийски – Нови“ на това място. Чуха се аргументи за това как църквата може да наруши целостта на ритуалната зала. Последната впрочем, по думите на представителите на общинската администрация, към настоящия момент е частен имот, който не влиза в конфликт с парцела, определен за храм. Проблем според гражданите е и съществуващото в момента наблизо казино, като беше определено за недопустимо съществуването на църква до него. Друг жител на „Мусагеница“ изрази притеснението си, че камбанният звън ще буди рано всяка неделя жителите на квартала. Като цяло присъстващите жители от района се обединиха около тезата, че нямат нищо против изграждането на църква в техния квартал, само че тя не бива да бъде на предвиденото за това в момента място.

Следва да се съгласим с това, че всеки храм Божий трябва да бъде издигнат на възможно най-доброто място, с подобаващата му широта и благолепие. Само че подобно, на пръв поглед добронамерено заключение, може да се окаже една уловка на Лукавия, която може да отдалечи строежа на църква в района за неопределеното бъдеще. Трябва да се има предвид, че поради интензивното застрояване през последните години, местата в квартал „Мусагеница“, където може да бъде издигнат храм, са силно ограничени. Освен това за това място вече съществува цялостен архитектурен проект за храма. Преборена е и цялата бюрократична машина по съгласуване с ЧЕЗ, „Топлофикация“, телекомуникационните компании. Така всяко изменени на мястото на бъдещия храм може да изложи на опасност самото му изграждане. Тук отново следва да си припомним случая с храма в квартал „Младост“, чиито проектиране продължава над 20 години по причина на това, че някой винаги има по-добра идея за неговата локация. Така първоначално предвидения за строеж храм в „Младост“ 4 години по-късно е проектиран в „Младост 2“, за да бъде изграден 25 години по-късно в „Младост 3“…

В отговор на притесненията на жителите на околните блокове би следвало да са думите на аехитект Маргарита Шакина която завърши представянето на проекта със заключението: „Този храм е най-доброто, което може да се случи на това място по простата причина, че църквата е миролюбива. Сами си представяте какво друго може да изникне. Каквото и да е друго – магазин, нощно заведение, стриптийз бар, би ви притеснявало много повече.

Автор: Цветомир Тодоров

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...