Начало / Uncategorized / Архим. Пахомий: Духовната семинария е мястото, където децата ще се научат да вярват в Бога

Архим. Пахомий: Духовната семинария е мястото, където децата ще се научат да вярват в Бога

DSC_0189На заседанието си на 2 август 2017 г. Министерският съвет одобри проект, внесен от архимандрит Пахомий, Ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” за ремонт и преустройство на сградата на пансиона. Проектът е на стойност 2 милиона и 300 хиляди лева. Парите са отпуснати целево за основен ремонт, укрепване и преустройсто на сградата на пансиона, където ще са спалните помещения на учениците.

През лятната сесия на Св. Синод синодалните архиереи наредиха на архим. Пахомий да се направи спешен ремонт на пансиона на семинарията. Срещаме се с архим. Пахомий, за да разберем повече за ремотните дейности, отпуснатите средства и за предстоящата нова учебна година.

– Отец, тази седмица стана ясно, че Софийската семинария ще получи над 2 милиона лева субсидия от Кабинета за ремонтни дейности. Какво точно ще се ремонтира с тези пари? 
 
– Нашето желание е да осигурим на учениците си възможно по-добри условия на обучение и живот. В момента семинаристите живеят и учат в центрDSC_0187алната сграда, която е построена през 1903 г. по немски стандарти, помещенията са големи и с високи тавани. Санитарните възли са разположени в двата края на сградата. Ето защо искаме да обособим пансиона в другата сграда, която се намира в югоизточната част на семинарския двор. Преди 15 години тази сграда се е ползвала като училище и пансион, но поради липса на средства не е поддържана. В нея планираме да  направим стаи, в които децата да живеят по двама или трима и да разполагат със собствен санитарен възел. С това се надяваме да предложим на учениците на Семинарията  удобство и сигурност, а на родителите – спокойствието, че техните деца живеят в добри условия.
   
– За първи път църковна институция получава такава субсидия. Как, според Вас, управляващите се съгласиха да дадат толкова средства?

– Първо искам най-сърдено да благодаря на министър – председателя на Република България, г-н Бойко Борисов, за това, че  прие присърце нашата кауза да създадем по-добри условия за живот на учениците на Софийската духовна семинария. Виждаме, че приоритет на управляващите сега  е образованието. Те полагат грижа да се повиши качеството на обучение в България. Това е причината, поради която смятаме, че премиерът откликна на нашата молба. Нашето духовно училище е към  министерство на образованието и учениците  изучават всички общообразователни предмети, както и специалните дисциплини за духовните училища. 

DSC_0217

– В момента текат ремонтни дейности в духовното училище. Какво се ремонтира и какво предстои да бъде ремонтирано? 

– По решение на Светия Синод ми беше възложено послушанието по възможно най-бърз начин, тоест за новата учебна година, да се подобрят условията на живот на учениците. Затова с помощта на дарители се извършват ремонтни дейности  – подмяна на ВиК инсталация, пребоядисване на стаи, циклене на под, ремонтиране на санитарни възли. 
  
– Скоро започвате учебната година. С колко деца ще започне учебната 2017-2018 г.? 

– На втори септември ни предстоят още едни встъпителни изпити, затова е трудно да кажа точната бройка на учениците, но най-вероятно в редовния курс ще бъдат около 90 човека, а в паралелния – 30. 

– Септември месец имате отново прием. Какво е необходимо, за да се запише човек в Семинарията? 
  
DSC_0593– Нашата семинария има сайт, на който даваме информация относно приема на ученици. Кандидатите трябва да са завършили седми клас. С тях се провежда събеседване и изпит за проверка на музикалния слух. Желаещите да постъпят при нас трябва да знаят и молитвата „Отче наш“ наизуст. Предлагаме и двугодишен паралелен курс за завършилите средно образование. От тях се изисква подготовка по конспекта, свидетелство за съдимост, медицинско свидетелство, препоръка от епархийския архиерей. Надяваме се, че повече ученици ще изберат Духовната семинария, защото това е място, в което те биха получили един по-различен поглед към света, наред  с едно добро хуманитарно образование. И най-важното  – тук децата се учат на духовен живот, научават за Бога. Това е път да станат едни добри православни християни и добри граждани на нашето общество.

С архим. Пахомий разговаря Ангел Карадаков.

За Ангел Карадаков

Виж още

През април ще бъде представена книгата „Търновската архиепископия – Патриаршия през XIII-XIV век“

На 6 април в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ...