Начало / Uncategorized / Братството на Бигорския манастир подкрепи Договора за приятелство между България и Македония

Братството на Бигорския манастир подкрепи Договора за приятелство между България и Македония

Монашеското братство на Бигорския манастир публикува на своя сайт становището си за  договора за приятелство между Р. България и Р. Македония.

„Oтхвърляйки всякаква партийна и политическа принадлежност“, монасите припомнят, че лесният достъп до „нецензурирани исторически източници“ позволява да са се погледне дълбоко в историческия бит. Те посочват като „пример за историческа симбиоза македонския и българския народ. Тая вродена вековна близост се проявява в много значителни моменти от обществения живот, език, фолклор, култура, събития, дейци … В края на краищата, да не забравяме и, че нашите два народа имат една цивилизационна люлка, общ кръщелен купел – а именно, мисията на светите братя Кирил и Методий и особено на техните свещени учениците, покръстването по време на Светия Равноапостолен цар Борис-Михаил и началото на общата грамотност. Това ни дава право, или по-скоро задължение да ценим това духовно родство и близост, без, разбира се, да се отричаме и опозоряваме помежду си в нашите културни особености. Всъщност и брат с брата се различава и семейство със семейство и град с град и реч с реч … Но не можем да позволим различията да се превърнат в основен фактор в нашите взаимоотношения и причина за омраза и раздор. Напротив, много повече са нещата, които ни обединяват… Въз основа на това, ние смятаме, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, чийто начален стадий трябва да намерите още в началото на независимата и самостоятелна Македонска държава, е естествена последица.

По наше мнение, договорът е в духа на европейското право, без неясни политически фрази, без обиди, подценяване или превъзходство на едната или другата страна.“

Монашеското братство припомнимня, че „Р. България е първата страна, която призна Р. Македония и оказа дипломатическо влияние над Русия за същото. Също така, тя е страната, която значително помогна в Македония да не се стигне до финансови крах, когато през 1994 г. бе въведено търговско ембарго. Допълнително, особено важен факт е, че в договора общата история се явява не като ябълка на раздора, а като мост „свързващ двете държави и техните народи“.

Посланието на монасите завършва с думите от псалма на светия цар и пророк Давид за благословената братска любов:

Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! 
То е като драгоценен елей върху глава, който се стича по брада, брадата Ааронова, който се стича по краищата на одеждата му; 
като роса ермонска, която пада на планините Сионски, защото там Господ изрече благоволение и живот навеки. (Псалм 132).

Монасите и монахините, заедно с техния старец, архимандрит Партений,

от свещения Бигорски манастир.“

Може да видите пълния текст: Тук 

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...