Начало / Новини / Враца посреща Честната глава на св. Пантелеймон

Враца посреща Честната глава на св. Пантелеймон

Заедно с чудодейните мощи на св. Пантелеймон, на 1 август във Враца ще пристигне и копие на чудотворната му икона, която се пази в манастира “Ксенофонт” на Света гора Атон, съобщават от Врачанска митрополия.

Двете светини ще бъдат донесени в града от светогорски монаси и ще бъдат посрещнати в 9.30 ч. пред храма “Св. Николай Мирликийски”. Пристигането им ще бъде възвестено от празничен камбанен звън. Честната глава на почитания в целия православен свят великомъченик и изцерител св. Пантелеймон и неговата икона ще бъдат поставени за поклонение в църквата, където ще започне архиерейска света литургия, предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. След това ще бъде извършен водосвет за здравето на всички вярващи. В 17 ч. в храма владиката ще отслужи първия за Богородничния пост молебен канон към света Богородица.

През целия ден на 1 август до 10.30 ч. на следващия ден – 2 август – мощите и копието на чудотворната икона на св. Пантелеймон ще останат в храма “Св. Николай Мирликийски” за поклонение и благословение на жителите и гостите на Враца. Църквата ще остане отворена, докато има хора, които да искат да се поклонят и да се помолят на светеца-лекар.

На 2 август в митрополитската църква отново ще бъде отслужена тържествена света литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий. След нея, в 11 ч., в двора на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца, ще бъде отслужен водосвет от митрополита и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на св. Пантелеймон. Мястото за новата църква ще бъде осветено с мощите на светеца.

Врачанска митрополия кани всички православни християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения и поклонението пред мощите на св. Пантелеймон.

След това мощите на светеца, живял в 3 век, ще бъдат върнати в едноименния манастир на Света гора Атон, където се съхраняват, а иконата ще бъде подарена на храма “Св. Пантелеймон” при Дома за възрастни хора в квартал “Княжево” в София.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...