Начало / Uncategorized / Акатистът от митрополит Борис Неврокопски за св. Йоан Рилски ще се чете тази година по време на поклонническия път до Рилския манастир

Акатистът от митрополит Борис Неврокопски за св. Йоан Рилски ще се чете тази година по време на поклонническия път до Рилския манастир

Акатистът към св. Йоан Рилски, автор на който е Неврокопският митрополит Борис ще се чете тази година по време на най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“.

Всяка година по време на поклонническия път се чете акатистът към св. Йоан Рилски, написан от св. Серафим Софийски. Този година организаторите са решили да четат акатистът към Рилския светец, чийто автор е убития митрополит Борис Неврокопски. Четенето на този акатист не е случайно тъй като предстои канонизация и на Неврокопския митрополит Борис, разказа пред Добротолюбие доц. Павел Павлов, който е един от организаторите на поклонническия път. 

По думите му акатистът написан от Неврокопския митрополит Борис представлява не само богослужебен, но и поетичен шедьовър, тъй като целият акатист е написан в рима.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ ще започне утре в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с Божествена Св. Литургия. 

Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини – Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклани на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще взимае участие в Литургията по случай Преображение Господне – един от най-големите християнски празници през лятото.
Акатистът написан от митрополит Борис Неврокопски, може да прочетете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...