Начало / Uncategorized / BBC: „Величествените грузински манастири на турската територия се разпадат“

BBC: „Величествените грузински манастири на турската територия се разпадат“

BBC посвети статия на грузинските средновековни манастири, които сега са на територията на съседна Турция.

„Забравеното грузинско царство на Турция“ е името на статията, което обяснява, че продължаващите правителствени спорове между двете държави оставят съдбата на средновековните архитектурни чудеса в застой.

„Твърда, отдалечена зона, където непристъпните скали отстъпват на зелените оазиси, североизточната Турция е дом на великолепни грузински манастири от средновековното княжество Тао-Клариетие, бивша феодална държава.“, пише в статията.

Авторите на статията, Кейти Надури и Ема Харпър, обясняват, че Тао-Кларети е бил някога част от Обединеното кралство на Грузия, процъфтяващо през XII и XIII век. Повтарящите се нахлувания на турско-монголския завоевател Тимур в края на 14-и век довеждат до смъртта на царството, а в средата на 16-ти век Тао-Кларджети попада под османско владичество.

„По време на златния век на царството Тао-Клерети е центърът на монашеския живот, ръководен от Грузинската православна църква. Днес поразителните останки от духовното влияние на княжеството остават скрити в малките турски села.“, се казва още в статията.

Авторите твърдят, че манастирът Ошки (963 – 973 г.) в провинция Ерзурум, един от най-величествени грузински православни манастири в района, е в опасност, тъй като манастирът сега е почти без покрив, въпреки че откритото небе подчертава великолепието му.

В статията се изброяват редица манастири и църкви. Авторите подчертават, че без да има план за съгласувано опазване, съдбата на тези архитектурни чудеса остава несигурна.

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...