Начало / Uncategorized / BBC: „Величествените грузински манастири на турската територия се разпадат“

BBC: „Величествените грузински манастири на турската територия се разпадат“

BBC посвети статия на грузинските средновековни манастири, които сега са на територията на съседна Турция.

„Забравеното грузинско царство на Турция“ е името на статията, което обяснява, че продължаващите правителствени спорове между двете държави оставят съдбата на средновековните архитектурни чудеса в застой.

„Твърда, отдалечена зона, където непристъпните скали отстъпват на зелените оазиси, североизточната Турция е дом на великолепни грузински манастири от средновековното княжество Тао-Клариетие, бивша феодална държава.“, пише в статията.

Авторите на статията, Кейти Надури и Ема Харпър, обясняват, че Тао-Кларети е бил някога част от Обединеното кралство на Грузия, процъфтяващо през XII и XIII век. Повтарящите се нахлувания на турско-монголския завоевател Тимур в края на 14-и век довеждат до смъртта на царството, а в средата на 16-ти век Тао-Кларджети попада под османско владичество.

„По време на златния век на царството Тао-Клерети е центърът на монашеския живот, ръководен от Грузинската православна църква. Днес поразителните останки от духовното влияние на княжеството остават скрити в малките турски села.“, се казва още в статията.

Авторите твърдят, че манастирът Ошки (963 – 973 г.) в провинция Ерзурум, един от най-величествени грузински православни манастири в района, е в опасност, тъй като манастирът сега е почти без покрив, въпреки че откритото небе подчертава великолепието му.

В статията се изброяват редица манастири и църкви. Авторите подчертават, че без да има план за съгласувано опазване, съдбата на тези архитектурни чудеса остава несигурна.

За Николина Александрова

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...