Начало / Uncategorized / Стотици се поклониха на мощите на св. Пантелеймон

Стотици се поклониха на мощите на св. Пантелеймон

Със сълзи на очи и изпълнени с благодарност молитви бяха посрещнати мощите на св. Пантелеймон, които пристигнаха в сряда у нас.

Честната глава на св. Пантелеймон бе посрещната в столичния храм „Св. Седмочисленици”, който днес отпразнува и храмовия си празник. Заедно с мощите на св. Пантелеймон дойде и копие на чудотворната му икона и двете от Св. Гора – Атон.

В 9:20 часа лично Българският патриарх Неофит посрещна светините. Главата на св. Панталеймон е напускала Гърция едва четири пъти, като е била носена  за поклонение в тогавашния Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон идва у нас за поклонение от вярващите християни.

На тържествената литургия участваха Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, епископ Пантелеймон от РПЦ, Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и Тивериополския епископ Тихон, както и десетки столични духовници.

„В настоящата година църковната прослава на светите Седмочисленици е украсена и от великата Божия милост да посрещнем сред нас и още една дивна светиня – честната глава на Божия светец, целител и великомъченик Пантелеймон Никомидийски, чиято памет Църквата празнува в този ден, заедно с паметта на светите и славни наши Седмочисленици. Радостни сме да посрещнем и копието от чудотворната светогорска икона на всемилостивия светец и лечител, изработено от йеромонах Лука, брат на свeтогорския манастир Ксенофонт, което ще остане като дар в храм „Св. вмчк Пантелеймон“, кв. Княжево”,

каза в словото си патриарх Неофит.

„Нека днешният празник бъде още един знак за хилядолетното православно славянско единство, за любовта и доверието между нашите православни църкви и православни народи”, завърши словото си той.

В столичната църква, която е известна с това, че навремето е била затвор и джамия, се събраха стотици богомолци – всеки изпълнен с искрена вяра, че ще получи чудо пред мощите на светеца-церител. Не малко са хората, които са изправена на ръба на оцеляването, които са се стекли в храма, като към последен пристан. Повечето не желаят да кажат съкровените си желания и мечти, нито пък защо се надяват на чудо, но самата причина, че са там, показва, че те наистина са в нужда и желаят благословението на св. Пантелеймон. „Погребение ли има вътре?”, ме пита един възрастен човек пред храма, може би виждайки голямата опашка. „Мощите на св. Пантелеймон са тук, както и копие от чудотворната му икона”, му казах. И наистина не погребение има, нито пък са изложени останките на мъртвец, а напротив – на жив, запален светилник пред Божия престол, който и днес се моли за всички прибягващи към молитвеното му застъпничество и помощ.

В петък, в 9:20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм „Св. Неделя”. Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще напуснат храма в 09:30 ч. на 31 юли.

На 31 юли в 10:00 ч. – Посрещане на мощите в Руския храм-подворие „Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и за вярващите там по програма, утвърдена от Неврокопска митрополия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...