Начало / Uncategorized / Успението на св. Анна в Дивотинския манастир „Св. Троица“

Успението на св. Анна в Дивотинския манастир „Св. Троица“

„Да се преумножава и да се развива братството на Дивотинския манастир, та да има повече хора възжелали монашеско житие“, това пожелание отправи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Дядо Антоний посети Дивотинския манастир днес, където отслужи празнична св. литургия. В манастира на особена почит е св. Анна, майката на Св. Богородица, тъй като има посветен параклис на нейно име. Митрополит Антоний съслужи с архим. Пахомий, игумен на св. обител и ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, йером. Мелетий и дякон Костадин Тренев. По време на богослужението молитвено участие взе и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и брат на св. Обител.

Днешният празник на св. Анна е един от няколкото дни през годината, в които Църквата отдава молитвена почит към майката на Св. Богородица. Другите дни са 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители – свв. Иоаким и Анна и на 9 декември, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна. 

Митрополит Антоний  благодари на архим. Пахомий и братята на обителта за гостоприемството, всеотдадеността и братолюбието им. След тържественото богослужение бе осветено коливо и раздадено за благословение на дошлите богомолци, а Митрополит Антоний се поклони и на параклиса, намиращ се в древната св. обител, посветен на светицата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...