Начало / Новини / Американска компания ще инсталира чипове на служителите си (ВИДЕО)

Американска компания ще инсталира чипове на служителите си (ВИДЕО)

Three Square Market ще стане първата американска компания, която ще имплантира микрочипове в кожата на служителите си. Това заяви изпълнителният директор на компанията Тод Уестби в интервю за CNBC.

По думите на му шведският партньор на Three Square Market – BioHax International вече използва тази технология и е инсталирал чипове на около 150 служители на шведския стартъп Epicenter. В САЩ устройството вече е одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) през 2004 г., но все още не е било прилагано в страната.

Чипът с размерите на оризово зърно се имплантира между палеца и показалеца на ръката и процедурата е „безболезнена”, добавя Уестби. Цената на едно такова устройство е около 300 долара.

Целта на внедряването на подобни чипове сред служителите е забравеният пропуск или парола вече да не са проблем за екипа на Three Square. След като служителят има монтиран чип той може да закупи храна с него, да отвори вратите и да влезе в компютрите. Персоналът няма да бъде проследяван чрез устройствата, твърди мениджърът. Той също така добавя, че шансовете чипът да бъде хакнат е „нулев“. „Това е много сигурно и безопасно устройство.“

Three Square е фокусирана върху разработването технологии за вендинг машини. От компанията очакват, че скоро време над 50 служители доброволно ще се подложат на процедурата. Уестби обеща, че самият той, както и на членовете на неговото семейство също ще бъдат имплантирани чипове.

През 2010 г. Гръцката архиепископия изрази своите резерви по отношение на биометричните данни и вграждането на чипове в личните документи. Много православни духовници изказват своите възражения против имплантирането на подобен род устройства под кожата на човек, аргументирайки се, че това ще наруши личната свобода и неприкосновеност на човешкия индивид. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...