Начало / Новини / Американска компания ще инсталира чипове на служителите си (ВИДЕО)

Американска компания ще инсталира чипове на служителите си (ВИДЕО)

Three Square Market ще стане първата американска компания, която ще имплантира микрочипове в кожата на служителите си. Това заяви изпълнителният директор на компанията Тод Уестби в интервю за CNBC.

По думите на му шведският партньор на Three Square Market – BioHax International вече използва тази технология и е инсталирал чипове на около 150 служители на шведския стартъп Epicenter. В САЩ устройството вече е одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) през 2004 г., но все още не е било прилагано в страната.

Чипът с размерите на оризово зърно се имплантира между палеца и показалеца на ръката и процедурата е „безболезнена”, добавя Уестби. Цената на едно такова устройство е около 300 долара.

Целта на внедряването на подобни чипове сред служителите е забравеният пропуск или парола вече да не са проблем за екипа на Three Square. След като служителят има монтиран чип той може да закупи храна с него, да отвори вратите и да влезе в компютрите. Персоналът няма да бъде проследяван чрез устройствата, твърди мениджърът. Той също така добавя, че шансовете чипът да бъде хакнат е „нулев“. „Това е много сигурно и безопасно устройство.“

Three Square е фокусирана върху разработването технологии за вендинг машини. От компанията очакват, че скоро време над 50 служители доброволно ще се подложат на процедурата. Уестби обеща, че самият той, както и на членовете на неговото семейство също ще бъдат имплантирани чипове.

През 2010 г. Гръцката архиепископия изрази своите резерви по отношение на биометричните данни и вграждането на чипове в личните документи. Много православни духовници изказват своите възражения против имплантирането на подобен род устройства под кожата на човек, аргументирайки се, че това ще наруши личната свобода и неприкосновеност на човешкия индивид. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...