Начало / Новини / Църковната ни община в Хамбург дари 30 тона хуманитарна помощ на отец Иван

Църковната ни община в Хамбург дари 30 тона хуманитарна помощ на отец Иван

По инициатива на немския хирург д-р Христо Алексиев и неговата фондация „Ars&Humanitas” и със съдействието на Българската православна църква в гр. Хамбург бяха събрани и изпратени към България 30 тона хуманитарна помощ във вид на медицинска техника и обзавеждане за дома за сираци на отец Иван в Якимово.

Целта на благотворителната акция, подкрепена от стотици дарители в Хамбург, е да бъдат подпомогнати домакинствата от приюта на отец Иван в село Якимово и да бъде създадена поликлиника за тях и за всички хора от Северозапада. Серия културни прояви (изложби и концерти), доброволна активна ангажираност на десетки добри хора, дарителство от страна граждани и на малки и големи немски фирми и – не на последно място – осигуряване на спонсор за транспорта от Хамбург до Якимово направиха възможно осъществяването на благородната идея.

В село Якимово отец Иван е приютил десетки  семейства. С помощта на дарители той закупи и ремонтира 70 къщи в селото и осигурява на питомците си основно препитание.

20046417_459496604407804_4420785263154404154_n

Д-р Христо Алексиев помага на приюта на отец Иван в Нови хан и Якимово вече 10 години. Преди година, след прожекция в Хамбург на документалния филм „На гости на Ноевия ковчег на отец Иван” (от германския режисьор Теес Клан), са събрани средства, с които е купен трактор за жителите на Якимово. Сега те ще получат оборудване за поликлиника и помощ за домакинствата. Благодарение и на помощта на православните българи в Хамбург, на отец Кръстин Апостолов и на църковното настоятелство на БПЦО „Св.св. Кирил и Методий” с председател Светлозар Иванов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...