Начало / Новини / Пловдив посрещна покрова и одеждите на Св. Богородица (СНИМКИ)

Пловдив посрещна покрова и одеждите на Св. Богородица (СНИМКИ)

Пловдив посрещна една от най-големите светини- част от покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослав” и копие на чудотворната икона „Всецарица”, създадена на Атон и донесена от игумена на манастира Ивирон на Света гора, архимандрит Антипа.

Светините бяха посрещнати тържествено от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който благослови събралите се християни в катедралата „Успение Богородично”. Литията премина през централните улици на града и хората последваха светините, които изключително тържествено бяха носени до митрополитската катедрала света Марина за вечернята по случай утрешния празник на света Великомъченица Марина. Традицията с посрещане на мощи на различни светци и чудотворни икони всяка година бе създадена от митрополит Николай. Припомняме ви, че миналата година на този ден пловдивчани имаха възможност да се поклонят на мощите на свети Димитър.

Днес, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния Митрополитски храм, в 9.00 Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  възглави светата Литургия по повод празника, в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници. На всеки богомолец бе раздадена за благословение икона с образа на св. Богородица и памук, осветени на светините, и ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.

Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица – ще останат за поклонение в митрополитския храм „Св. Марина“ до 26 юли 2017 г. с изключение на следните дни:

На 20 юли 2017 г. те ще бъдат пренесени в храм „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна за поклонение от вярващите. По повод храмовия празник ще бъде отслужена архиерейска света Литургия от 09:00 ч. Вечерта светините отново ще бъдат върнати в митрополитския храм „Св. Марина“.

На 23 юли 2017 г. светините ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм „Успение Богородично” – гр. Пазарджик от 9.00 ч., където ще останат през целия ден. От 24 юли до 26 юли отново ще се намират в митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив.

На 27 юли 2017 г. светините ще бъдат пренесени в гр. Хисаря в храм „Св. Пантелеймон“ за поклонение от всички вярващи. От 09:00 ч. по повод храмовия празник ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Светините ще останат в храм „Св. Пантелеймон“ в Хисаря до вечерта.

На 28 и 29 юли 2017 г. те ще се намират в гр. Смолян в храм „Св. Висарион Смолянски“. В 18 .00 ч на 28 юли 2017 г., петък, те ще бъдат тържествено посрещнати и ще бъде отслужена празнична вечерня.

На следващия ден – 29 юли, когато се чества паметта на св. Висарион Смолянски, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от 09:00 ч.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...