Начало / Uncategorized / Мариела Стойкова: „Да надникнем в пропития с вяра и християнска смиреност дом“

Мариела Стойкова: „Да надникнем в пропития с вяра и християнска смиреност дом“

През месец май в Криптата при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше открита изложбата „Небесни закрилници на дома“, която представя предимно домашни икони от България и въведе посетителите в едно от най-интимните кътчета на дома – домашният иконостас. Нашият екип разговаря с кураторът на изложбата и авторът на каталога към нея Мариела Стойкова.

С Мариела Стойкова разговаря Николина Александроваkripta-stoikova-ready

Г-жо Стойкова, кажете ни няколко думи за основната тема на изложбата „Небесни заркилници на дома“ – домашната икона?

На първо място тази изложба реабилитира домашната икона. През последните години се приемаше, че домашната икона е така да се каже „второ качество“, което бедните хора са приемали в дома си. Това, разбира се не е така! Оказва се, че в домашната икона има произведения с висока художествена стойност и също с толкова богата символика, каквито виждаме в храмовото пространство. Поради своята функция наричаме тези икони домашни, но е правилно да ги наричаме икони за индивидуална молитва, една част са обвързани с дома – пред тях хората са се молели за здраве, за чедо, молели са се за добра реколта. Има и икони, които са били притежание на хора с духовна подготовка, те продължават своите молитви от храмовото пространство в дома си. Те разбира се молят на Бога за всеобщото благо. Ето защо е по-редно да наричаме тези икони, икони за индивидуална молитва.

Св.-Богородица-неувяхваща-роза-с-префигурации-новозаветна-света-Троица-и-светциТова което разделя иконите е чисто визуално, разбира се -размерът, също така и подбора на изобразяваните светци, домашните икони са често и многосъставни, на тях се изобразяват ликовете на няколко свети-закрилници. Докато в храма имаме строго определен ред, то в иконите за дома има различни фактори, които влияят на подбора на сцените и светците. Най-често, в домашната икона се изобразява Св. Богородица т. като тя е най-близко до Бога.

Икони от какъв период са включени в изложбата?

Представените икони  датират от първата половина на XVII до втората половина на XIX век, те имат и  различен произход – Бобошевско, София и Софийско, Мелнишко, Търновско и Трявна, Самоков и региона, Пловдивско, Южното Черноморието, Източни Родопи и Странджа. Пъстрата картина се допълва от произведения, донесени от поклонниците в Света гора, о. Корфу, Пелопонес и от тези, свързани с преселниците от Северна Гърция, Македония и Румъния. Могат да се видят и образите на множество светци: Св. Богородица, светите равноапостолни Константин и Елена, Св. Сава, Св. Екатерина, Св. Харалампий и др. Резултатът от това многообразие предлага възможността да се докоснем до творчеството на автори от различни епохи и етнос. Повечето икони не са подписани, но могат да бъдат свързани с имената на добре познати зографи и художествени центрове.

Г-жо Стойкова, всяка изложба е специална, особено за организаторите и, какво прави тази изложба специална за вас?

Изложбата в Криптата е важна и специална за нас по ред причини, надявам се в това се убедиха и многото зрители, които успяха да я видят. На първо място – за първи път в Музея за християнско изкуство се представя изложба, в която всички експонати са от частна колекция, неин собственик е г-н Румен Манов, който дари и част от произведенията на музея. Той не дарява за първи път експонати от своята колекция на нашия музей.

На второ място в изложбата ”Небесни закрилници на дома” са подбрани 105 произведения, обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар. Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.

Основната цел е да поставим акцент върху духовния свят на християнското семейство и мястото на иконата, пред която чрез всекидневните молитви, споделените радости и болка към Бога, Св. Богородица и светците-покровители, родители и деца заедно превръщат дома си в „домашна църква“. Ето защо голяма част от подбраните икони са тези създадени за индивидуална молитва – домашни иконостаси. Една част от иконите са създадени за храмовото пространство и нуждите на монасите таксидиоти, но поради различни обстоятелства част от тях са приобщени към домашния олтар.

Подтикнати от благородната идея да споделим с публиката това голямо богатство, което притежава г-н Манов и екипът на музея решихме да направим тази изложба малко по-различна – г-н Манов ще предостави още няколко от своите икони, които ще заемат местата на част от експонатите. Така ще запазим първоначалния брой на иконите, включени в изложбата, но зрителите ще могат да се запознаят с повече от великолепните иконите, притежание на  г-н Манов.

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...