Начало / Uncategorized / Мариела Стойкова: „Да надникнем в пропития с вяра и християнска смиреност дом“

Мариела Стойкова: „Да надникнем в пропития с вяра и християнска смиреност дом“

През месец май в Криптата при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше открита изложбата „Небесни закрилници на дома“, която представя предимно домашни икони от България и въведе посетителите в едно от най-интимните кътчета на дома – домашният иконостас. Нашият екип разговаря с кураторът на изложбата и авторът на каталога към нея Мариела Стойкова.

С Мариела Стойкова разговаря Николина Александроваkripta-stoikova-ready

Г-жо Стойкова, кажете ни няколко думи за основната тема на изложбата „Небесни заркилници на дома“ – домашната икона?

На първо място тази изложба реабилитира домашната икона. През последните години се приемаше, че домашната икона е така да се каже „второ качество“, което бедните хора са приемали в дома си. Това, разбира се не е така! Оказва се, че в домашната икона има произведения с висока художествена стойност и също с толкова богата символика, каквито виждаме в храмовото пространство. Поради своята функция наричаме тези икони домашни, но е правилно да ги наричаме икони за индивидуална молитва, една част са обвързани с дома – пред тях хората са се молели за здраве, за чедо, молели са се за добра реколта. Има и икони, които са били притежание на хора с духовна подготовка, те продължават своите молитви от храмовото пространство в дома си. Те разбира се молят на Бога за всеобщото благо. Ето защо е по-редно да наричаме тези икони, икони за индивидуална молитва.

Св.-Богородица-неувяхваща-роза-с-префигурации-новозаветна-света-Троица-и-светциТова което разделя иконите е чисто визуално, разбира се -размерът, също така и подбора на изобразяваните светци, домашните икони са често и многосъставни, на тях се изобразяват ликовете на няколко свети-закрилници. Докато в храма имаме строго определен ред, то в иконите за дома има различни фактори, които влияят на подбора на сцените и светците. Най-често, в домашната икона се изобразява Св. Богородица т. като тя е най-близко до Бога.

Икони от какъв период са включени в изложбата?

Представените икони  датират от първата половина на XVII до втората половина на XIX век, те имат и  различен произход – Бобошевско, София и Софийско, Мелнишко, Търновско и Трявна, Самоков и региона, Пловдивско, Южното Черноморието, Източни Родопи и Странджа. Пъстрата картина се допълва от произведения, донесени от поклонниците в Света гора, о. Корфу, Пелопонес и от тези, свързани с преселниците от Северна Гърция, Македония и Румъния. Могат да се видят и образите на множество светци: Св. Богородица, светите равноапостолни Константин и Елена, Св. Сава, Св. Екатерина, Св. Харалампий и др. Резултатът от това многообразие предлага възможността да се докоснем до творчеството на автори от различни епохи и етнос. Повечето икони не са подписани, но могат да бъдат свързани с имената на добре познати зографи и художествени центрове.

Г-жо Стойкова, всяка изложба е специална, особено за организаторите и, какво прави тази изложба специална за вас?

Изложбата в Криптата е важна и специална за нас по ред причини, надявам се в това се убедиха и многото зрители, които успяха да я видят. На първо място – за първи път в Музея за християнско изкуство се представя изложба, в която всички експонати са от частна колекция, неин собственик е г-н Румен Манов, който дари и част от произведенията на музея. Той не дарява за първи път експонати от своята колекция на нашия музей.

На второ място в изложбата ”Небесни закрилници на дома” са подбрани 105 произведения, обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар. Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.

Основната цел е да поставим акцент върху духовния свят на християнското семейство и мястото на иконата, пред която чрез всекидневните молитви, споделените радости и болка към Бога, Св. Богородица и светците-покровители, родители и деца заедно превръщат дома си в „домашна църква“. Ето защо голяма част от подбраните икони са тези създадени за индивидуална молитва – домашни иконостаси. Една част от иконите са създадени за храмовото пространство и нуждите на монасите таксидиоти, но поради различни обстоятелства част от тях са приобщени към домашния олтар.

Подтикнати от благородната идея да споделим с публиката това голямо богатство, което притежава г-н Манов и екипът на музея решихме да направим тази изложба малко по-различна – г-н Манов ще предостави още няколко от своите икони, които ще заемат местата на част от експонатите. Така ще запазим първоначалния брой на иконите, включени в изложбата, но зрителите ще могат да се запознаят с повече от великолепните иконите, притежание на  г-н Манов.

За Николина Александрова

Виж още

One 2,500 Russian Communist Party supporters cries with a portrait of former Soviet leader Vladimir Lenin during a rally in the center of Moscow on April 4, 2009 to condemn the Russian government and its handling of the economic crisis, part of nationwide protests organized by the Communist Party. AFP PHOTO / OXANA ONIPKO

Може ли да има „християнски комунизъм“?

Руският президент Владимир Путин сравни комунизма с християнството, а мавзолеят на Владимир Ленин – с ...