Начало / Uncategorized / Днес се навършват 19 години от кончината на Старозагорския митрополит Панкратий

Днес се навършват 19 години от кончината на Старозагорския митрополит Панкратий

Днес се изпълват 19 години от кончината на Старозагорския митрополит Панкратий. Той е роден е на 14 декември 1926 година в старозагорското село Кашлата, България, с името Пенчо Николов Дончев.

Основно образование получава във Ветрен през 1940 г., а средно в Пловдивската духовна семинария през 1947 г. След това започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и в първи курс става послушник в Бачковската обител. По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската правослана църква под председателството на митрополит Паисий Врачански, на 15 февруари 1949 г., Пенчо Дончев е постриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Светия синод, е ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин. В Бачковския манастир йеромонах Панкратий отговаря за манастирския музей, за манастирската библиотека, за манастирското земеделско стопанство и други длъжности.

По молба на митрополит митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия. На 14 април 1957 г., Цветница, йеромонах Панкратий е въведен в архимандритско достойнство.

По молба на митрополит Климент, който е с влошено здраве архимандрит Панкратий е ръкоположен за Велички епископ и е назначен за викарий на митрополията в Стара Загора. Ръкополагането е извършено от Българския патриарх Кирил в съслужение със синодалните архиереи на 18 декември 1966 година в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

След смъртта на митрополит Климент, на 12 юли 1967 година Светият Синод единодушно избира за Старозагорски митрополит епископ Панкратий Велички.

След демократичните промени в България митрополит Панкратий основава в Стара Загора просветен център „Свето Благовещение“ и съдейства за издаване на вестник и списание.

Дългогодишен представител е на Българската православна църква в Световния съвет на църквите. Провъзгласен е за „почетен гражданин на Стара Загора“.

В 1990 година Митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155 мъглижки избирателе район в 7-то Велико Народно събрание, но на 12 юли 1991 година отказва да подпише конституцията, изработена от събранието.

През 1992 година митрополит Панкратий Старозагорски е сред инициаторите за разкола в Българската православна църква. На 18 май 1992 година заедно с митрополитите Пимен Неврокопски, Калиник Врачански, Стефан Великотърновски и Софроний Доростоло-Червенски подписва заявление, с което се поддържа решението на Дирекцията за вероизповеданията за нелегитимност на избора на Българския патриарх Максим Български в 1971 година.

Митрополитите заявяват, че смятат изборът на Максим за нелегитимен и започват процедура по избора на нов патриарх. За временен наместник-предсетадел на Светия Синод избират Пимен. Така на 18 май фактически се създава така наречения Алтернативен синод, в който влизат пет от тринадесетте митрополити на църквата. Към разколниците се присъединяват и пет викарни епископи. Съответно на 22 юли 1992 година Светият синод за разколничество и извършване на незаконно ръкополагане, заедно с другите разколнически архиереи, го лишава от сан.

През 1995 година разколникът Панкратий се покайва и на 12 декември година е възстановен на старозагорската катедра.

Предава душата си на Бога на 16 юли 1998 година в Стара Загора. Погребан е зад олтара на катедралния храм „Свети Димитър“.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му! 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...