Начало / Uncategorized / Св. Пантелеймон изцери мъж преди да дойде у нас

Св. Пантелеймон изцери мъж преди да дойде у нас

На 27 юли у нас ще дойде Честната глава на св. Пантелеймон, който още приживе се прославил с многобройни чудеса на изцерение. Едно такова чудо се случи и преди дни. 

За него разказа заместник-председателя на Балканското Атонско Сдружение Янис Панополус. Сдружението осъществи огромно организационно съдействие по координиране и реализиране необходимите процедурни стъпки на Света Гора-Атон, свързани с изнасянето за поклонение в пределите на Софийска митрополия на Българската Православна Църква, на Честната Глава на свети великомъченик и целител Пантелеймон.
Всички членовете на УС на Балкаснско Атонско Сдружение, а и особено Андрей Кристов (който е преседател на сдржението бел. р.), проведоха активни и конструктивни срещи с игумена на свещен манастир Пантелеймон архимандрит Евлогий, донесоха писмената молба на Негово Светейшество патриарх Неофит до манастирския Събор, подтикваха за по-бързото разглеждане молбата и приемане на положително решение, контактуваха с членовете на Свещения Кинотис, осъществиха предварителни разговори с игумени на светогорски манастири и членове на Свещения Двоен Кинотис, с цел провеждането на 30 юни 2017 година извънреден Двоен Кинотис, на който окончателно се взе положително решение по изнасяне за поклонение в пределите на Софийска митрополия на Българската Православна Църква, на Честната Глава на свети великомъченик и целител Пантелеймон.

Преди обаче мероприятията заместник-председателя на  Управителния Съвет Йоанис Панопулос заболял сериозно, но по молитвите на св. Пантелеймон бил изцерен. Ето и неговото лично свидетелство: 

„От три месеца правя изследвания за открит проблем с белите ми дробове. Направиха ми всичките най-съвременни изследвания ( спирометрия, ядрено-магнитен резонанс и др.) и на 28.06.2017г., специалистите от болницата „Папагеоргиу” ми сложиха диагнозата, че съм болен от фиброза на белия дроб. Не ми предложиха никакво лечение, като ми казаха само да отида след 6 месеца на контролен преглед, а изгледите за развитието на болестта не бяха въобще добри. На 10 юли отидохме на Света Гора-Атон и се поклонихме в свещен манастир Пантелеймон пред Честната Глава на Свети Великомъченик и Целител Пантелеймон, както и пред чудотворното копие на икона на светеца, изписана в свещен манастир Ксенофонт.
Игуменът на обител Ксенофонт старец Алексей се помоли за моето здраве и аз се причастих на 11 юли в манастира. На 12 юли отидох при друг пулмолог от болоницата „Папаниколау”. Той видя същите изследвания, въз основа на които ми бе поставена горната диагноза и след щателно ново обследване и повторни изследвания определи, че аз нямам фиброза на белия дроб, а само възпаление. Аз не можех да повярвам, че милостивия Бог чрез Неговия Свети Целител Пантелеймон помогна на мен грешния и ме изцели от заболяване с много тежък изход.“

Така св. Пантелеймон се прослави с чудеса още преди да дойде у нас. Мощите на светеца ще бъдат посрещнати на 27 юли от 9 часа в храм „Св. Седмочисленици“, в столицата. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...