Начало / Uncategorized / Днес Православната църква чества паметта на стареца Паисий Светогорец

Днес Православната църква чества паметта на стареца Паисий Светогорец

Преп. Паисий е роден на 25 юли 1924 г. във Фарас, Кападокия, а животът му е изпълнен с любов към Бога и ближния. Старецът Паисий е духовен наставник на редица миряни, а споделените от тях думи на стареца и неговите слова са духовна опора на много вярващи и днес.

Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) пише за него:

Този благословен старец е преминал през различни състояния. Опознал е изкушенията и демонските атаки, които го връхлетявали, заради висшето духовно равнище, което бе достигнал. Демоните многократно са му се явявали, за да го притеснят, да го подведат, да му сторят зло, но този Божи човек ги побеждавал със силата на Светия Дух, с дълбоко смирение и прозорлива мъдрост.

Старецът притежаваше реалното познание за същността на Църквата. Опитно знаеше, че тя е единение със светците в Христос. Той видял ангела, който му донесъл храна, с очите си съзрял и личния си ангел-хранител, който го подкрепял в трудни моменти. Видял светите Трима светители, св. Екатерина, св. Йоан Богослов, св. Исаак Сириец, св. Евфимия, св. Пантелеймон, св. Лукилиан, св. Арсений и др. Веднъж му се явил светец в ореол от светлина и когато попитал кой е, глас му отговорил, че е св. Власий от Склавена. Една нощ пък изпитал небесна радост от посещението на Божията майка, облечена в бяло…

Животът му бе изпълнен с бдения, пост, молитви, ходене пеша, дълги престои в пещери, в хралупи на големи дъбове, слизайки в дълбоки пропасти в търсене на тишина от света, водейки живот на лишения, но пълен с духовен мир, усилна молитва за целия свят и любов към ближния…“

На 12 юли 1994 г., няколко месеца след като претърпява тежка операция, старецът Паисий умира в манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти. Погребан е не на Света Гора, където прекарва по-голямата част от живота си, а в основания от него девически манастир в Суроти .

През месец януари 2015г. Св. Синод на Вселенска патриаршия канонизара преподобния Паисий.

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...